Négy milliárd forintból rég nem látott fejlesztések építik és szépítik Kiskunfélegyházát sok Bács-Kiskun megyei településhez hasonlóan.
Évtizedes igényeknek sikerül eleget tenni többek között a belváros megújulásával, az intézményi felújításokkal és az energetikai fejlesztésekkel.

-Hirdetés-

A kiskunfélegyházi beruházások között kiemelendő a közel négyszáz millió forintból épülő Móra utcai óvoda fejlesztése, ahol pár hónap alatt kinőttek a falak a földből és kérlelhetetlenül törnek az ég felé. Augusztustól négy csoportnyi óvodásnak jelentenek majd biztonságos, modern „otthont”, ezért már a beiratkozásnál nagyon nagy az érdeklődés. Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Csányi József polgármester a városban tartott polgármesteri találkozók során látogattak el az építkezésre, ahol találkoztak a tervezővel, kivitelezővel és megtekintették, hogy az alapos előkészületek meghozták a gyümölcsüket. A májusra tervezett korai projektzárás kimagasló teljesítménynek számít, mivel sok helyen még csak most indulnak a beszerzési eljárások.

Az előrelátó gondolkodás, az idejében elkészült tervek tették lehetővé, hogy az építőipar leterheltsége és az árak emelkedése előtt már szerződéssel rendelkezzünk, és ezért ezek nem veszélyeztetik a beruházás menetét – mondta el Csányi János polgármester.
Rideg László elnök tizedik alkalommal tartott polgármesteri egyeztetést, amely fő témája a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat koordinálásában, az úgynevezett Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében készülő fejlesztések voltak. A több napon át tartó, az egész megyét átfogó programsorozat részeként a járások közül a Kiskunfélegyházi és a Kiskunmajsai járás polgármestereivel tekintette át a feladatokat.
A településvezetők ismertették a projektek jelenlegi állását, problémáit, amelyeket a megyei területfejlesztési szakemberekkel együtt értékeltek.
Bács-Kiskunban a szokottnál aktívabb a megyei önkormányzat és a települések együttműködése, mivel már a kezdeti szakasztól közös volt a tervezés, majd a megvalósítás is. A megyei önkormányzat aktívan közreműködik a projektek szakmai támogatásában, hatékony segítséget nyújt a pályázatok gördülékeny lebonyolításában. A találkozón felmerült feladatok, problémák hasonlóak megye szerte. A megoldásuk és a segítség is hasonló lehet a falutól a városig. Meghatározó problémák leginkább a pályázatok dömpingszerű megjelenésével és az építőipar túlterheltségéből adódó áremelkedéssekkel hozhatók összefüggésbe.
Rideg László elnök a következőkről tájékoztatta a vezetőket:

Megoldást kínálhat a fejlesztés műszaki tartalmak csökkentése, amennyiben a vállalt indikátorok nem sérülnek aránytalanul. Amennyiben a település nem rendelkezik a beruházás megvalósításához szükséges saját plusz forrással, úgy akár kormányzati szintű intézkedés elképzelhető, hatékony segítséget nyújtva a nem várt feladatok elé állított falvaknak, városoknak.

A tájékoztatón felhívták figyelmet a közbeszerzési változásokra is, miszerint áprilistól 15-től már nem lesz mód a megszokott papír alapú közbeszerzési eljárásokra, ajánlatot csak elektronikusan lehet tenni. Várhatóan ez további kihívás elé állíthatja az ajánlattevőket, akik számukra eddig szokatlan módon, egy internetes felületen lesznek kénytelenek az ajánlatukat megversenyeztetni.
A megbeszélések másik fő témája a munkaerőhiány volt. Az évekkel ezelőtti munkanélküliséget mára a legtöbb településen felváltotta a munkaerőhiány, amelynek megoldására tett lépésekről adott tájékoztatást a közgyűlés elnöke. Felhívta a településvezetők figyelmét a következő hónapokban megjelenő országos méretű bölcsőde-fejlesztési pályázatra, amely több mint 10 milliárd forint keretösszeggel áll rendelkezésére a cégek részére. A pályázat jóvoltából, a bölcsődei férőhelyek számának növelésével az édesanyák munkahelyi visszatérését kívánják megkönnyíteni gyermekük biztonságos és korszerű körülmények közötti elhelyezésével.

Sajtóközlemény,
Kecskemét, 2018. február 8.

MEGOSZTÁS