Kaskantyún az elmúlt hét az egészség jegyében telt. Három helyszínen zajlottak az események: az óvodában, az iskolában és a művelődési házban. A helyi általános iskola programjairól Kutyifa Ferencné tanító néni mesélt a VIRA Magazinnak. Kedden délelőtt az általános iskolásokat Kukucska Károly, helybeli őstermelő vezette be a gyerekeket a méhészkedés rejtelmeibe. A szorgos kis állatok életét bemutató előadása közben megismerkedhettek a tanulók a munkához szükséges eszközökkel, felszereléssel, felpróbálhatták a védelmet nyújtó méhészkalapot is. Az akác- és vegyes virágmézet, valamint a belőlük készült mézes süteményeket is megkóstolhatták. Karcsi bácsi válaszolt a felmerülő kérdésekre, felhívta a figyelmet a méz felhasználási lehetőségeire étkezésünkben, illetve újságokkal ajándékozta meg őket.

-Hirdetés-

Délután Bekő Brigitta tanító nénivel négy csapatot alkotva kincsvadászatra indultak az iskolások.  Hét különböző próbát kellett teljesíteniük időre a csapatoknak. Változatos, érdekes, az egészséges életmóddal, tisztálkodással kapcsolatos feladatok sora várta őket a kincset rejtő térkép megszerzéséig. Jutalmuk a kincs: fogmosó pohár, zsebkendő, üzenethagyó tábla és kréta volt, melynek nagyon örültek.    
Szerda délelőttre Agárdi-Nagy Györgyné, Zsuzsi tanító néni rajzpályázatot hirdetett a gyerekeknek. Értékes plakátok, rajzok készültek az egészségmegőrzéssel kapcsolatosan, melyek az előtér és a folyosó hirdetőfalait díszítik. Az egészségünkre jó és rossz hatással bíró ételek, italok, tevékenységek jelennek meg a munkákban különböző technikák alkalmazásával. A dicséretek mellé könyvjelzőket és mandarint kaptak a tanulók.Délután Tótné Varga Regina családsegítő tartott vetélkedőt „Élj egészségesen!” címmel.
A csapatok írásban és szóban is megcsillogtatták e témakörrel kapcsolatos tudásukat. Mozgásos feladatul váltóversenyeket, lufik hordását kapták. Jól szórakoztak a banánok késsel, villával történő elfogyasztásán. Az eredményhirdetéskor boldogan vették át a jutalomként kiosztott müzli szeletet, mandarint és sült almát.
Csütörtöki nap a sport jegyében telt. Délelőtt Pásztor Gyuláné (Judit néni) gyógytestnevelő tanár hívta fel a gyerekek figyelmét a mozgás, a sport fontosságára, s játszott velük. Délután  beindították a karate edzéseket, melyeket Bebők Imre feketeöves mester ingyen tart az érdeklődő fiataloknak.Pénteken a „Tisztaság fél egészség!” címmel foglalkozást tartott Farkas Emese könyvtáros a művelődési házban. Az irodalmi játék akkor vett érdekes fordulatot, amikor a gyerekek megtudták, hogy a képeken szereplő Makk Marci a szüleik kedvenc gyermekkori figurája volt. Három csapatban, lelkesen végezték a feladatokat, készítették a rajzokat, melyeket Emese néni továbbít a Katona József Megyei Könyvtárba is. A túrórudi finom ajándék volt.

Köszönjük a felnőttek önzetlen, segítőkész munkáját.

Kutyifa Icu

MEGOSZTÁS