Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében, a Védőháló Kecskemét és kistérsége családjaiért EFOP projekt támogatásával, Életvezetési és családi életre felkészítő programsorozat keretében tartottak előadást 2018. február 15-én az Orgoványi Művelődési Ház és Könyvtárban.

-Hirdetés-

Az „Életvezetési ismeretek – törekvések a családi harmónia megteremtése” mottóval feldolgozott témák előadói Simon Tünde (művész, pedagógus, tréner) és Kempf József (egészségfejlesztő, mentálhigiénikus, tanító, tréner) voltak.A meghívóban meghirdetett rendezvény, az előadók felkészültsége és a résztvevők aktivitásának köszönhetően egy igazi interaktív fórummá vált, ahol személyes példák megosztása segítette a felvetett témák jobb megértését. Az idő rövidsége és a széles ismeretanyag miatt, nem volt minden felvetett kérdés megbeszélésére lehetőség, de a leghangsúlyosabbak terítékre kerültek.

A családon belüli kommunikációban például a tartalmi és érzelmi visszatükröződés figyelemmel kísérése: vajon a másik fél azt és úgy értette, ahogy én gondolom? Vagy a kérdezés jelentősége: jó kérdésekkel, nagy valószínűséggel megkapjuk a szükséges választ is. Tanítás-tanulás témakörében, a kudarcok kezelése. Egyénenként változó idő szükséges a tanultak beépülésére, ezért nem kezelhetünk mindenkit egyformán. A legjobb tanulás, ha másoknak próbáljuk elmagyarázni, vagy előadni.

Bizony a túlzott számítógépezés/mobilozás is egyfajta szenvedélybetegség, amivel valaki ezen keresztül próbálja megélni a sikert és a boldogság érzését. Ez ellen küzdeni igazi kihívás a szülők számára. A gyerek korlátozása még nagyobb ellenállást szül, helyette inkább a gyereket érdeklő tartalmas elfoglaltságot, programot kell ajánlani, természetesen a szülővel együtt. A lehetőségek és képességek figyelembevételével legyenek konkrét célok, amelyeknek az elérésével meg lehet élni a sikerélményt, a boldogság érzését.

A szakértőkkel folytatott rövid, de tartalmas beszélgetés, sok hasznos támpontot adott az előadás résztvevőinek, ami segítséget adhat a napi problémák megoldásában.

-fg-

MEGOSZTÁS