Avagy mit tudunk a kamionosokról?

-Hirdetés-

„Leben im Laster“ — Élet a kamionban címmel jelent meg cikk tavaly a német Der Spiegel című hetilapban. Ezt a részletes elemzést elolvasva döntöttem úgy, hogy a cikk kapcsán beszélgetek egy kicsit a helyi kamionosokkal. Berkecz László (39) és Frei Attila (44) több mint tíz évet húztak le Nyugat-Európában a volán mögött.

— Nézzük az élet kiadási oldalát!

B.L.: Sokan kérdik, hogy mire kellett kiadnom pénz Nyugat-Európában? Jóformán csak az étkezésekre. Lakni a kamionban laktam (meg lehet szokni) és így jártam be az írországi, aztán a francia, az olasz vagy a norvég útvonalakat. Még mielőtt megkérdezed: igen, eleinte gondom volt a jobbkormánnyal, ami az íreknél van, de 1-2 hét elég volt rá, most már nem gond.

Az étkezés megoldható egész olcsón, például ha főzöl. Karó Lacival legtöbbször paprikás krumplit készítettünk a parkolóban. Aztán persze ott a mirelit ételek sora, amit csak bele kell dobnod a forró vízbe. De ilyet ugyebár sokan itthon is művelnek. Aztán természetesen voltak „csereüdültetések” is a kamionos parkplatzon. A kelet-európai sofőrök összetartottak, működött az egészséges kollegalitás. Én azonban ilyenkor leginkább az előkészítő munkából vettem ki a részemet és nem főztem pörköltet. Mindenkinek jobb volt így.

F.A.: Egy-két hétre otthoni kaja megoldható, nyugaton pedig a supermarketekben viszonylag olcsó az élelmiszer, sokszor olcsóbb, mint a hazai hasonló boltokban.
A bevásárlás viszont gyakran hatalmas gyaloglások árán valósul meg, mert vagy nem lehet megállni a boltnál, vagy a pihenőidő miatt nem lehet az autóval bemozdulni. Gyakori a
4-5 km-es séta egy hétvégi bevásárláshoz. A vendéglős étkezés felejtős, főleg autópályák mellett, de ipari területeken gyakran találni olcsóbb kantinokat… Ez országfüggő is, északon drágábbak az autópályák melletti vendéglők, délen (olasz, spanyol) barátságosabb árak fogadnak
.

Mivel lehetett még spórolni? Igaz, amit olvastam, hogy sok kamionos a parkolóban egy ballon vízzel leönti magát, aztán kész a tisztálkodás? Nem is beszélve a fizetős W.C. mellőzéséről — rá a betonra? 

B.L.: Jó, hát nem az első osztályú étterem volt a törzshelyem. Igénytelen emberek pedig előfordulnak ebben a szakmában (is). De a fürdésen nem spóroltam. A kompon pedig ingyen van a szoba, ahol útvonaltól függően 4-8 órát pihenhetsz, lefürödhetsz, stb.   F.A.: Aki tisztálkodni akar, az szokott is. A meleg víz 0-2 €, a fürdős parkoló 8-15 €, de abban már van kaja-kávé-vacsora. Egyes nyugati cégek adnak erre napidíjat. Sajnos a magyar cégek a fizetős parkolókat nem szeretik, nem fizetik ki a sofőröknek.

Szerencsére nagyobb cégeknél van lehetőség zuhanyozásra, amit érdemes kihasználni. Aztán olyan is van, hogy napokig nincs lehetőség fürödni. Ahol van zuhany, nincs rá idő, illetve olyan helyen tud csak megállni a sofőr, ahol nincs zuhany, ilyenkor jól jön a balon víz.  Valóban sok az igénytelen sofőr, akik a betonra vizelnek az autó mellé, sokszor egy–egy kamionos parkolóban elviselhetetlen a bűz. Pedig lenne rá megoldás, a német kamionos shopokban lehet kapni kamionos kacsát, amit éjszaka lehetne használni, de egy falakon is megtenné. Nem lenne a parkolóban büdös, illetve télen egy megfázás is bejátszhat a meleg autóból való kiszállás kapcsán.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS