Több éves hagyomány már, hogy a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés üléseit szerte a megyében tartja, ezzel is lehetőséget nyújtva a közgyűlés tagjainak arra, hogy jobban megismerjék a megye településeit. Február 23-án, pénteken a Jánoshalmai Járásban, Mélykúton tanácskoztak a politikusok.

-Hirdetés-

Kovács Tamás polgármester örömmel üdvözölte a közgyűlést, röviden bemutatta a várost és a mélykúti Hunent Zrt. több mint tizenkét milliárdos beruházását. A példa értékű fejlesztés nagyban hozzájárul a térség gazdaságának fejlődéshez, közvetve és közvetlen módon is munkahelyeket teremt és a több tízmilliárdos exporttal, országos viszonylatban is nagy jelentőséggel bír.Az ülést Rideg László elnök két ülés közötti beszámolójával nyitotta meg, melyben az önkormányzat elmúlt havi terület- és vidékfejlesztés, megyemarketing, valamint nemzetközi kapcsolatok terén végzett tevékenységéről szólt.

Az európai uniós közbeszerzési irányelvek kiemelt hangsúlyt helyeznek az elektronikus közbeszerzés bevezetésére. Ennek megfelelően Magyarországnak is biztosítania kell az elektronikus kommunikációt a közbeszerzési eljárásokban, azaz az eljárás valamennyi szakaszában elektronikus úton kell folytatni a kommunikációt az ajánlatkérők, az ajánlattevők, részvételre jelentkezők között. Egy 2018. január 1. napján hatályba lépett kormányrendelet alapján 2018. április 15. napjától a közbeszerzéseket a Miniszterelnökség által üzemeltetett elektronikus közbeszerzési rendszer igénybevételével kell lebonyolítani. Ennek bevezetése a gyakorlatban várhatóan sok kérdést vet fel, ezért szükségessé vált az önkormányzat közbeszerzési szabályzatának felülvizsgálata. A közgyűlés elfogadta a megyei önkormányzat éves összesített közbeszerzési tervét és annak módosításait.
Rideg László elnök felkérésére szakmai beszámolók is elhangzottak az ülésen: dr. Kozák Péter igazgató az Alsó-Tisza-vidéki Területi Vízgazdálkodási Tanács, Telkes Róbert igazgató az Alsó-Duna-völgyi Területi Vízgazdálkodási Tanács képviseletében adott kimerítő, tartalmas tájékoztatást az adott Tanács munkájáról, feladatairól és benyújtott pályázatairól.

Gaál József elnök elmondta elképeléseit a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elképzeléseiről a megye gazdaságának korszerűsítéséről és továbbfejlesztéséről. Előadásában felvázolta a megye általános gazdasági helyzetét, szó esett a kedvezményezett településekről és a lemaradt térségek nehézségeiről, a munkaerőhelyzetről és a kamara ez ügyben folytatott tevékenységéről, feladatairól.

Hagyománnyá vált, hogy az adott járási hivatal munkájába is betekintést nyerhetnek a közgyűlési tagok, ezért Rideg László felkérte Bodroginé dr. Mikó Zsuzsanna hivatalvezető asszonyt, hogy mutassa be a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Jánoshalmai Járási Hivatala munkáját.Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos „A szupergyors internet program keretében vezetékes infrastruktúra fejlesztés alakulásáról 2018-ban Bács-Kiskun megyében” című tájékoztatójával zárult a közgyűlés február havi ülése.

Az eddigi hagyományok folytatódtak Mélykúton is: az időjárási viszonyokra tekintettel, igaz csak szimbolikusan, de a Barna és Fiai Faiskola egy őshonos, magyar fát adományozott a városnak, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és Mélykút város eredményes együttműködésének szimbólumaként. A közgyűlés tagjai és vendégei megkóstolhatták a utánozhatatlan, helyben készült bácskai rétest is, mellyel a házigazdák kedveskedtek nekik.

Sajtóközlemény
2018. február 23.

MEGOSZTÁS