2018.02.26-03.02 között első alkalommal szerveztünk Nemzetiségi hetet a Császártöltési Német Nemzetiségi Óvodában. A Projekt célja a sváb kultúra megismertetése az óvodás gyerekekkel.

-Hirdetés-

A Projekt nyitónapján ellátogattunk a sváb Tájházba, ahol Rácz Hajnalka művelődésszervező vezetésével bepillantást nyerhettünk a sváb emberek mindennapjaiba. Megnéztük a tiszta szoba, a konyha és a lakószoba berendezési tárgyait,a régi használati eszközöket ,a népi ruhadarabokat. Ezt követően mindenki a saját csoportjában az előzőleg a Tájházban készült fotókból készített fejlesztő játékokkal(puzzle, memóriajáték, árnykép játék) mélyíthette el ismereteit. A játékokat készítette Weitzné Koszó Renáta. A keddi nap a „Kismesterségek” körében zajlott. Herner Melinda fazekas szakkörvezető segítségével kipróbálhatták a gyerekek az agyagozás alapfogásait. Népi motívumokkal díszített agyagformákat készítettek, melyekhez az eredeti „drukkoló formákat” Tóthné Jutka néni kölcsönözte. A következő nap a „Népi hangszer” fantázianevet kapta. Segítőnk Fuchs József harmónikás volt. Előadását a hangszer bemutatásával kezdte, majd sváb gyermekdalokat szólaltatott meg hangszerén. A gyerekek örömmel énekeltek, táncoltak a zenekíséretre. A következő napon a kézműveskedés került előtérbe. Célunk a népi motívumok felhasználásával, különböző technikákkal kreatív alkotások létrehozása volt. A kiscsoportosok gyermek méretű fiú és lány figurák ruháját dugónyomattal díszítették, valamint kiskakast készítettek tenyérnyomattal. A középső csoportban kékfestő anyagból tűpárnákat varrtak a gyerekek. A nagycsoportosok tortapapírból festéssel ill. rajzolással népi motívummal díszített terítőket készítettek.

A Projekt zárásaként pénteken a „Tűforgató” nénik látogattak el hozzánk. A délelőtt folyamán a csörögefánk készítésének rejtelmeibe vezették be a gyerekeket, pompomokat készítettek, népi motívumokat drukkoltak, rajzoltak.  A nap végén Hómanné Liska Márta és Hómann Antal a Nemzetiségi Tánccsoport vezetői irányításával Táncházat tartottunk. A fergeteges hangulatot megkoronázta az együtt elkészített csörögefánk elfogyasztása. A héten készült alkotásokból, fényképekből kiállítást rendeztünk a szülők számára. A Projektben az óvoda minden dolgozója aktívan részt vett. A külső segítők kékfestő mintával díszített hűtőmágnest vagy nyakláncot kaptak.

Ledniczkyné Vikker Viktória
óvodavezető

MEGOSZTÁS