Kaskantyún a február-március nem múlhat el faluvetélkedő nélkül, mely tulajdonképpen nem is vetélkedő, sokkal inkább egy közösségért való felelősségvállalás, olyan színdarab, mely mögött egy nagyszerű amatőr csapat áll, s tagjait évről évre a szeretet kovácsolja, tartja össze. Ez a fajta produkció unikumnak tekinthető régiónkban. Idén, március 2-3-4.-én kerül megrendezésre a helyi művelődési ház színháztermében ez a vidám, szórakoztató jelenetekkel tarkított színdarab, mely ezúttal a Mesél a bécsi erdő címet kapta.
Supka Éva az est háziasszonya a következő gondolatokkal köszöntötte a péntek esti közönséget: „Ahogyan minden évben, ezúttal is idehoztuk a Komédiás Kompánia egy újabb szívdobbanását, melyet perceken belül láthatnak, hallhatnak. Különleges alkalom ez, hisz az ide műsor fővédnöke a kiskőrösi Szilveszter Társulat, akiket mind a közönség soraiban, mind a szereplők között köszönthetünk. Hosszú hetek, hónapok, küzdelmei, próbái előzték meg a mai estét. Én arra kérek mindenkit, hogy azzal a szeretettel, értő és megértő türelemmel, humorérzékkel fogadja, amivel mi összeválogattuk ezt az igazán szórakoztató színdarabot.”  Majd felkérte Font Sándor térségi országgyűlési képviselő urat, hogy nyissa meg az estét. Elmondta, mindig örömmel érkezik és szeretettel gondol vissza minden ilyen eseményre immáron 20. alkalommal.   A nyitódalt ezúttal a Szilveszter Társulat és a Komédiás Kompánia néhány tagja közösen énekelte el, mellyel azt szeretnék üzenni és szimbolizálni, hogy nincs helyi társadalom aktív közösség nélkül, nincs jövő összefogás nélkül, és csak akkor van lehetőségünk a nehézségeket, problémákat áthidalni, ha meg tudjuk fogni egymás kezét.A „faluvetélkedőt” évről évre óriási érdeklődés övezi, erre való tekintettel 3 naposra bővült a rendezvény, melyre a környező településekről is érkeznek vendégek. A vetélkedő tartalmi része is megújult az idők folyamán, a kezdeti tényleges vetélkedés mostanra egyedi, sajátos hangvételű színdarabbá alakult, melynek témáját közösen választják ki. A csoport igazi csapatként működik, hiszen belőlük kerülnek ki az alkotók, a szereplők, a jelmezesek és díszletesek. Mindenki igyekszik kivenni a részét a feladatokból. Vannak olyan karakterek is, akiknek személyre szabottan írnak a szerző(k) szerepet, ilyenek például: Jóska-Pista, Juliska-Mariska, Besenyő Pista bácsi.
A vetélkedőt sokan támogatják önzetlenül munkájukkal, eszközeikkel: asztalosok, festők, fodrászok, varrónők, kozmetikus, hangtechnikusok. A színpadi próbákat a szerző(k) irányítják. A műsort minden alkalommal a helyi tánccsoportok bemutatója teszi még színvonalasabbá, akik szakképzett tanár segítségével összeállított koreográfiára mutatják be táncukat.A csapat tavalyi kirándulása adta az idei darab témáját, melyet Supka Éva művészeti vezető írt és rendezett. Az előadás két helyszínen: a császári udvarban és egy tiroli erdőben játszódik. Ferenc József udvarába érkező csapattagok kis monológokkal, viccekkel, jelenetekkel szórakoztatják az uralkodó párt és a közönséget. Érdekes színfoltja a darabnak az igazmondó szék, melyet a császári párnak vittek ajándékba Kaskantyúról. Jót nevethetünk Terka-Bözske, Jóska-Pista párbeszédein, melyek összekötik a helyszíneket egymással. A 40 fős társulat színpadi sikeréhez a súgók munkája is elengedhetetlen: Torgyik Józsefné, Zsubori Rohoska Andrea. Táncból, feketeszínházból idén sincs hiány.  
A koreográfiát összeállította és a táncokat betanította: Filus Erika. A díszletet tervezte és festette: Kunhegyesi Feró és Gyalog Attila. Díszletezők: Sáfár Zoltán, Sáfár Dániel, Sáfár Dorián, Oroszi Tamás és Orosziné Szamek Dominika(smink). Hangtechnikusok: Hajdú István, Polgár TamásAz előadások anyagi feltételeit pályázatok és magánszemélyek támogatásából teremtik elő, akiknek mindig rendkívül hálásak, hisz nem hagyják magukra sosem a társulatot. Szponzoraik ezúttal: Szilveszter Társulat, Kaskantyú Község Önkormányzata, Csengődi Sándor, Mikusné Marika, Dobszai Zoltán, Csányi István, Kovács Gábor, Pálinkó Gyuláné, Virág Tibor, Jávorszki Zoltán, Rohoska Imre, Tüskés Erzsike, Judák házaspár, Csengődi István, Hermanné Németh Andrea, Agárdi Nagy Györgyné, Walter András, Harmónia Integrált Intézmény, Wald Trans Kft. Köszönet a társulat gazdasági vezetőjének is: Kelemenné Trepák ÁgnesnekAz előadás után a vacsorát a császártöltési Dönci Vendéglő készítette és szervírozta. A menü:csontleves, vegyes sültes tálak, káposztasaláta, túrós rétes volt. Pénteken és szombaton is a hajnalig tartó jó hangulatról a kiskőrösi Melódia Duó gondoskodott.Gratulálok ehhez a táncos, humoros, vidám produkcióhoz. Kívánom, hogy a társulat még évtizedeken keresztül varázsoljon sok vidámságot, mosolyt az emberek arcára.

-Hirdetés-

Kutyifa Ilona
Fotó:Sz.Á. 

MEGOSZTÁS