Egy nemzetközi kutatócsapat különleges gyémántokra bukkant.

-Hirdetés-

Az Oliver Tschauner, a Nevadai Egyetem munkatársa által vezetett csapat olyan gyémántokat vizsgált, melyek az alsó és felső köpeny határán szabadon áramló víz létezését bizonyítják – írja a Phys.org.

A kutatók a Föld köpenyének szénkörforgását akarták tanulmányozni, ezért a szén-dioxid molekuláris nyomait keresték. A szakértők Kína, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Sierra Leone, illetve további afrikai országok területén található vulkánoknál gyűjtöttek be gyémántokat.

A csapat röntgensugárral mérte fel a drágakövek zárványait, amikor hatalmas meglepetésükre a jég egy, a felszínen nem látható változatát, a VII-es típust azonosították. A felfedezés azért jelentős, mert a jég VII magas nyomáson, 610-800 kilométerrel a felszín alatt keletkezhet. A csapat úgy gondolja, hogy a gyémántban talált vízzárványok azt jelentik, hogy az érintett mélységben szabadon áramolhat a folyadék.

Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy a köpeny többnyire magas nyomású, forró kőzetanyagból épül fel. A köpeny három részből áll: a maghoz közelebbi alsó köpenyből, egy átmeneti rétegből és a felső köpenyből. Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a felső rétegben előfordul víz, ezért akár mélyebben is fellelhető lehet.

A kutatók szerint a közelmúltban tanulmányozott gyémántokba az átmeneti rétegben épült be a víz, amely aztán felfelé haladva kikristályosodott. A gyémántok belsejében a nyomás megmaradt, a hőmérséklet azonban jelentősen lecsökkent.

A csapat úgy véli, hogy az átmeneti rétegben jelen lévő víz a lemezek mozgására is hatással lehet.

Forrás: ng.hu

MEGOSZTÁS