Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A 76 éves tudós halálhírét szerdára virradóra közölte családja. A tudósról sokszor halljuk azt a félmondatot, miszerint “végülis, neki nincs más dolga, mint gondolkodni, hisz amennyire bénult a teste, annyira tud szárnyalni az agya”. 

-Hirdetés-

A sokak által a világ legkiválóbb  tudósának nevezett Hawking kozmológus, csillagász és matematikus is volt. A brit tudóst legtöbben a fekete lyukakkal és a relativitáselmélettel kapcsolatos újszerű munkájáról ismerhették, számos népszerű tudományos könyvet is írt. Az idő rövid története című könyvét több mint tízmillió példányban értékesítették.

Roger Penrose néhai fizikussal egyesítette Einstein relativitáselméletét a kvantumelmélettel, ami alapján arra jutottak, hogy a tért és az idő az ősrobbanással kezdődött és a fekete lyukakban végződik. Hawking azt is felfedezte, hogy a fekete lyukak nem teljesen feketék, de sugárzást bocsátanak ki, elpárolognak és aztán eltűnnek.

Stephen Hawking március 14-én hajnalban valamelyik másik dimenzióba-bolygóra-létbe szenderedett, s most az egész tudományos világ gyászol.

MEGOSZTÁS