A szolgálati idő lejártával vezetőségválasztó gyűlésre jöttek össze a bócsai hegyközség tagjai. Erre minden gazdálkodó ill. borászat meghívást kapott, akik Bócsa területén foglalkoznak a szőlészettel és bortermeléssel.

-Hirdetés-

A napirendi pontok sorában először Gáspár Ferenc leköszönő hegybíró és Cs. Tóth Anita új hegybíró számolt be az elmúlt időszakról. Mint a résztvevők megtudhatták, pályázati lehetőségek állnak rendelkezésre a tavaszi és őszi szőlőtelepítésekre és a szőlő támrendszer átalakítására. A Kunsági Borvidéken különösen ajánlják telepítésre a Kékfrankos, a Cserszegi Fűszeres és a Rajnai Rizling fajtákat. Adódhatnak olyan pályázatok, melyek ígéretesnek tűnnek ugyan, de pontozásos rendszerük, azaz elbírálásuk nem a mi borvidékünknek kedvez — ezekkel tehát nem kell foglalkozni.

A levezető elnök röviden szólt a 2017-es év problémáiról, kérdéseiről: ilyen volt a felvásárlási árak meghatározása, a tavaszi rügy elfagyás (mely fenyegető volt ugyan, de számottevő kárt nem okozott) és a szőlővel való kereskedés lehetőségei.

Elhangzott, hogy az új hegybíró az eddigi félállás helyett teljes munkaidőben tölti be hivatalát. Erre a megnövekedett papírmunka és a törvényben előírt igazolások kiadása miatt van szükség. Bérének felét a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, felét pedig a bócsai hegyközség fedezi.

Kisebb vita bontakozott ki a hegyközségi hozzájárulás és a hegyközségi pénzvagyon felhasználása körül. Abban egyetértettek a résztvevők, hogy felélni a tartalékot nem szabad. Eifert Ferenc, az ellenőrző bizottság elnöke szerint a megtakarított pénzt szőlőszüretelő kombájn vásárlásába kellene fektetni. A hozzászólók — bár az ötletet jónak ítélték — aggályosnak tartották azt, hogy ez a pénz jó kombájnra nem elegendő. Mint mondták, az is vitára adhatna okot, hogy a gép munkabeosztása és szervizelése nem lesz mindenki számára megfelelő. Tehát ezúttal (még) nem lesz közös szőlőkombájn Bócsán.

Ezt követően Mucsi Zoltán, a jelölő bizottság elnöke ismertette a jelölteket, akikről szavazással döntött a hegyközségi ülés. Így a következő új vezetők állnak a hegyközség szolgálatában:

Elnök: Balla István (gazdálkodó)
Szőlészeti küldött: Gáspár Ferenc (volt falugazdász)
Borászati küldött: Rusznák Zoltán (Weinhaus Kft ügyvezető igazgató)

Utolsó napirendi pontként Eifert Ferenc megköszönte Balogh Lajos leköszönő elnök munkáját, melyet az 1995-ös megalakulástól kezdve végzett a bócsai hegyközség élén.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS