Kecelen a Városi Könyvtár és Művelődési Ház  március 28-án szerdán délután Húsvétoló foglalkozásra várta kicsiket és nagyokat.

-Hirdetés-

A gyerekek kifújt vagy keményre főzött tojást hoztak magukkal és kezdődhetett a varázslat. Az ügyes kezű apróságok hagyományos tojásfestés rejtelmeibe pillanthattak be és alkottak ők is.   A könyvtár asztalain most a Berzseléses azaz levélrátétes technikát követhették nyomon az első lépéstől a befejezésig.

Ahogy a nagy könyvben meg van írva úgy szorgoskodtak az apró kezek. Ez egy viszonylag egyszerű és gyerekek számára szórakoztató hagyományos technika, amivel érdekes mintájú tojásokat lehetett készíteni.

Első lépésben különleges formájú, apró leveleket gyűjtöttek, nedvesen rásimították a száraz , tiszta tojásra. Egy régi nejlonharisnyát apró darabokra vágtak és a leveles tojásra simították és szorosan rögzítették, megkötötték.

Eközben elkészítették a festőlevet is. A berzselt tojások barnás színűek és ezt  a vöröshagyma száraz héjának főzetéből lehet nyerni. Ebbe rakjuk az előkészített tojásokat, hogy teljesen ellepje és a kívánt szín eléréséig benne hagyták. Kivették, levágták a harisnyát, óvatosan leemelték az apró leveleket és megszületett a csoda . Gyönyörűen batikolt húsvéti tojás.

Utolsó mozzanat olajjal áttörölték, hogy szép fényes legyen.

A gyerekek örömmel vitték haza berzseléses technikával ,egyedi saját alkotású Húsvéti tojásaikat.

A.S.E.

MEGOSZTÁS