A szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub túra szakága, 2018. április 7-én, ötödik alkalommal rendezte meg a Strázsa Honvéd Teljesítménytúrát 15-25-35-45 km-es távokon. A túrázók a volt szabadszállási laktanyától indultak a Felső Kiskunság turjános, erdős, homokbuckás tájain keresztülhaladó, részben új útvonalakon, és ugyanoda érkeztek vissza. A mostani túra különlegessége, hogy utolsó ellenőrző pontként a Hunyadi Mátyás Helyőrségi Gyűjteményt lehetett megtekinteni. A Strázsa túra egyben az Olimpiai Ötpróba pontszerző túrája is. A rendezők a megszokott színvonalú vendéglátással (frissítővel, kalória pótlással, borkóstolóval és a célban helyben sütött kemencés lángossal) várták a túrázókat. A saját fejlesztésű, vonalkódos indító-érkeztető rendszer gördülékenyen szolgálta az adminisztratív feladatokat.

-Hirdetés-

A kora reggeli esős idő ellenére közel ötszázan vágtak neki a távoknak. Legtöbben a 15 km-es távot választották, amelyek között örvendetes, hogy sok volt a kisgyermekes család. Az ország minden szegletéből, sőt Szabadkáról is érkeztek túrázók. Kecskeméti és dömsödi diákcsoportok különjáratos autóbusszal utaztak ide.

A közel ötven fős rendezőgárda körültekintő szervezéssel, a túrázók megelégedésével bonyolította le a teljesítménytúrát. Gratulálunk!

Honvéd Nyugdíjas Klub túra szakága 2014-ben fogott neki a Kiskőrös-Izsák közötti sárga túraútvonal Kunadacs felé, az Ópusztaszer-Ladánybene közötti piros túraútvonalhoz csatlakozó meghosszabbításának. Ennek eredményeképp még az év júliusában rendezték az első Strázsa teljesítménytúrát. 2015-től kezdve a Strázsa időpontja tavaszra, a Húsvét utáni első szombati napra került át. A síkvidéki tájegység ellenére, a változatos, turjános, erdős és homok-dombos útvonal egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A klub más időpontokban is szervez kisebb-nagyobb túrákat.

A térségben további teljesítménytúrák is zajlanak. Kiskőrös és Izsák térségében, a kiskőrösi Eltájolók Turista és Szabadidősport Egyesület szervezésében 2018. április 28-án már a tizenötödik Petőfi túra lesz. Fülöpszállás, Izsák és Soltszentimre civil szervezetei, 2018. május 19-én, második alkalommal rendezik meg a három települést érintő, igen változatos: turjános, homokdombos és láprétes útvonalon haladó Három Határ Teljesítménytúrát.

Ha hozzávesszük, hogy a Kolon-tó környékén, a keceli Kunsági Öko Fitt Természetjáró Sportegyesület is szervez túrákat, valamint a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is vezet természetjáró látogatásokat, már-már a bőség zavara jelentkezik, és ütközések fordulhatnak elő.

Joggal vetette fel Búza Vince, a Strázsa túra főszervezője, hogy a főbb események időpontjait, már a megelőző évben célszerű lenne összehangolni!

-fg-

MEGOSZTÁS