Vajon hogyan készül a tejből sajt, túró és tejföl? Erdélyben, vagy esetleg borsodi és szabolcsi falvakban járva még gyakran látjuk, amint házaknál készítik, csepegtetik és érlelik ezeket a saját maguk készítette tejtermékeket. Mifelénk inkább már üzemekben gyártják a sajtot és a túrót — a fogyasztók mindig ugyanazt a minőséget és természetesen magasfokú biztonságot várnak el.

-Hirdetés-

A Bócsán élő Rázsonyiné Szilvia maga vette kézbe a termelést: családi tehenészetükből állandóan biztosított a házi tej, melyekből több fajta sajtot készít. Az első kategóriát az un. friss sajtok alkotják. Mint meséli, délelőtt megcsinálja és délután már fogyasztható is. Ilyen a gomolya, mely egy lágy sajt, sok savóval. A készítés közben ízesíthető chilivel, borssal, paprikával és más fűszerekkel.  

Az érleltek közé tartozik az ementáli és a kéksajt. Ez már egy hosszabb folyamat eredménye, és utóbbi tényleg kék, mégpedig kívül-belül a benne lévő penész miatt — de ez „jó penész”!

Emellett más, házilag elkészíthető tejtermékekről is szót kell ejtenünk, melyek finom ételek alapanyagai lehetnek. Ilyen a tejszín, a joghurt, a túró, a vaj és a ricotta (más néven orda vagy zsendice).

Következzék egy összetett termék, a parenyica sajt. Ennek gyártásának lépései a következők:

  1. A tehéntejből elkészül az alapsajt
  2. Érlelés
  3. Nyújtás
  4. Formázás, sózás (ekkor kerül be adott esetben a sonka, az aszalt szilva vagy paradicsom, a kolbász és még ki mit szokott)
  5. Egy nap szikkasztás
  6. Füstölés hideg füstön 5-6 órán keresztül (a bükkfa a legjobb). Utána egy nap szikkadás majd csomagolás.

Egy újabb bócsai attrakció: sajtok mellé borok!

Igen, ez mind itt termett! — mondják a rendezvényeken a sajt- és borkóstoltatók. De ki gondolná, hogy együtt megsokszorozzák az élvezetet? Két termelő összefogásával tényleg „megkóstolhatjuk Bócsát”! A párosítás több órás kemény illat- és ízpróba után kristályosodott ki, és a következő Rázsonyi-sajt ill. Fonték-bor ajánlat született:
Trappista sajt — Kövidinka
Füstölt gomolya — Irsai Olivér
Füstölt sonkás sajttekercs — Kékfrankos rozé
Olivával illetve hagymával ízesített sajt — Kései szüretelésű Ezerjó

Végül következzék egy recept!
Krémtúró házilag

Alapanyagok:
20 dkg friss orda
2,5 dl joghurt
3 dkg cukor
½ cs. vaníliás cukor
¼ citrom leve + a héja belereszelve

Elkészítés:
Botmixerrel krémesre keverjük a fenti hozzávalókat, majd ízlése szerint mazsolával és gyümölccsel ízesítjük. Folyós állagú lesz, amelyből zselatin hozzákeverésével túrótorta is készíthető. Nem áll el sokáig, max. 1 hétig, de addig úgysem szokott megmaradni a hűtőben, mert a gyerekek és az édesszájú férfiak rendszeresen rájárnak.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS