A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság túrát hirdetett a túzokok tavaszi násztánca, a dürgés megfigyelésére. Sápi Tamástól, a terület természetvédelmi őrétől megtudhattuk, hogy a túzok kakasok a tavaszi hónapokban ezen speciális tánccal keltik fel a tojók érdeklődését. Szárnyaikat kifordítva, farkukat és toroktollaikat felborzolva fehér tollpamacsként mutatják rátermettségüket a puszta többi madarának.

Dürgő túzok kakas
-Hirdetés-

A túra 8 órakor indult  a soltszentimrei vasútállomásról, végállomása pedig a település határában található kilátótorony volt. A népes csapat már az odafelé vezető út során is több, a területre jellemző élőlényt figyelhetett meg. Madarak közül megpillanthattuk az út menti bokrokon éneklő sordélyt, a virágzó repcén alig észrevehető sárga billegetőt, illetve a nádszegélyek fölött vadászó barna rétihéját. Mindenki örömére kivirított az első orchideák egyike, az agárkosbor, mely lila virágával gyönyörű színfoltja a tavaszi gyepeknek. Ritkán megfigyelhető égköri jelenség, a ‘haló’ is megtekinthető volt rövid ideig a Nap körül.

A dürgés zavartalansága kulcsfontosságú a sikeres párválasztás szempontjából, így a madarak megfigyelésére is csak távolabbról, teleszkópokkal nyílt lehetőség

Végül megérkeztünk utunk céljához, és a csapat nagy elégedettségére több túzokot is láthattunk a területen. Egy nagyobb kakas közelebb eső területen dürgött, így mindenki szemügyre tudta venni a csodás jószágot. A rövid ismertetés során kiderült, hogy ők a világ legnehezebb röpképes madarai, a legnagyobb kakasok tömege meghaladhatja a 18 kilót. Itt a csapat a torony korlátozott mérete miatt kettévált, voltak akik a kilátóból is megfigyelték a madarat, mások pedig a közeli gyepterületen lesték meg az ürgéket, illetve a vadászat közben szitáló vörös vércséket.

Remek túra volt, köszönjük az élményt a szervezőknek és a túratársaknak egyaránt!

Á.Ö. 

MEGOSZTÁS