„Sebek, melyek nem gyógyulnak be sohasem…”

-Hirdetés-

2018. április 22-én vasárnap délután a császártöltési Ligetben a felvidéki magyarok kitelepítésére emlékeztek. A műsorban részt vett a Református Kórus . Dobosi Dorina és Ledniczky Hunor verset szavalt. Takácsné Stalter Judit polgármester asszony is megosztotta a jelenlévőkkel gondolatait. Varga István kis gyermekként élte át a kitelepítést és hallhattuk fájdalmas visszaemlékezését.Koszorút  helyezett el az emlékműnél: Császártöltés Község Önkormányzata, Dobosi Jenő a Felvidékről kitelepített magyarok nevében, Hajósi Felvidéki Kulturális Egyesület ,  Német Nemzetiségi Önkormányzat, Maráz János és családja.

Történelmi visszatekintést kaphattunk a kitelepítés körülményeiről, Rácz Hajnalka elmondásában.

„ A második világháború az európai hadszíntéren hivatalosan 1945 májusában ért véget, utóhatásai azonban még évekig életeket, sorsokat tettek tönkre szerte a kontinensen. Ebbe a sorba illeszkedett az újjáalakuló Csehszlovákia kormányának törekvése arra, hogy egy magyaroktól, németektől teljesen mentes szláv nemzetállamot hozzanak létre.

A háborúból győztes félként kikerülő, újjáalakult Csehszlovákia 1945. április 5-én kiadott kormányprogramja már előrevetítette, hogy Közép-Európában egyelőre biztos nem a megkönnyebbülés évei következnek: a dokumentum kimondta az országban élő németek és magyarok kollektív bűnösségét Csehszlovákia háború előtti feldarabolásában.

A kormányprogram nyomán kiadott elnöki rendeletek, a Benes-dekrétumok gyakorlatilag megfosztották a magyar és német lakosságot alapvető jogaiktól, köztük állampolgárságuktól.

A magyarok kitelepítése 1947. április 12-én kezdődött és 1949. június 5-én fejeződött be: vasúton szállították az ingóságaikkal együtt érkező magyarokat az országba. Végül a kvótát bőven túllépve a csehszlovák kormány 76ezer felvidéki magyart deportált, akiket a távozó szlovákok és a kitelepített svábok helyére költöztettek be.

A magyar Országgyűlés 2012-es határozata alapján minden év április 12-én országgyűlési emléknap keretében emlékeznek meg a „Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról”.

Forrás: /Magyar Nemzet, 2017. 04. 13./

A Felvidéki koszorúzási emlékműsor után a Teleházban kötetlen beszélgetésre várták a megjelenteket. Kávé mellett örültek egymásnak a rég nem látott kitelepített családok és egy jó beszélgetéssel zárták a délutánt.

A.S.E.

MEGOSZTÁS