A hatékony parlagfű-mentesítés érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt javasolja a földhasználóknak, hogy minél előbb kezdjék el a növényvédőszeres védekezést. A figyelmeztetést érdemes komolyan venni, tavalyi évben például volt olyan belterületi ingatlan, amelynek a tulajdonosa 5 millió forintos bírságot kapott.

-Hirdetés-

A hatályos jogszabály szerint „a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani”. Bár a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt csak július 1-től indítható hatósági eljárás, a védekezést célszerű már most, a növény legérzékenyebb fejlettségi állapotában elvégezni.

A közlemény szerint a hivatal azért most javasolja a parlagfű-mentesítési munkák megkezdését, mert a csíranövények fejlettsége még nem túl változatos, többnyire sziklevelestől 2 leveles állapotig terjed, a növény ebben a fejlődési szakaszban a legérzékenyebb.

A parlagfű elleni hatékony gyomirtási technológiák kiválasztásában a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberei nyújtanak segítséget – közölték.

A mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására megfelelő a rendszeres kaszálás, amire évjárattól függően legalább 3 alkalommal kell sort keríteni. – olvasható a Nébih közleményében.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

MEGOSZTÁS