Április 27-én délután a ,,Lecek”-hetek zárásaként  májusfa állításra, bütykölőre és táncházra várták a kicsiket és nagyokat a keceli Városi Könyvtár és művelődési ház dolgozói.

-Hirdetés-

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma. Leggyakrabban nyárfát, vadkörtét, orgonát vagy vadpiszkét állítottak a legények annak a lánynak akinek udvaroltak. A fákat színes szalagokkal, de volt, hogy étellel-itallal is díszítették. Gyakran a közösségnek is volt egy közös fája, aminek kidöntését ünnepély és táncmulatság kísérte. Ez a szokás még egyes falvakban napjainkban is élő hagyomány. A májusfát hagyomány szerint április 30-ról május 1-jére virradó éjszaka állítják fel.

A kézműves kuckó remek hangulatban telt. A foglalkozáson a gyerekek katicát készíthettek, melybe beleírhatták kinek szeretnék odaadni. A kuckót minden hónapban megtartják a könyvtárba, ahová szívesen várják a kézműveskedni és barkácsolni vágyó érdeklődőket továbbra is. A bütykölőn bárki díjmentesen részt vehet.

A táncházba sok szeretettel várták a kicsiket és nagyokat egyaránt. A talpalávalót a Tüskés zenekar húzta, melynek tagjai: Bata László, Németh Mihály keceli és Székely Tibor kiskunhalasi zenészek. A táncot oktatta: a kalocsai Jakab Tamás. Az ő segítségével a gyerekek megtanulhatták a néptánc alapjait és néhány versecskét is.

A programok mindenki számára ingyenesen elérhetőek voltak.

P.P.

MEGOSZTÁS