Bócsa, faluszél. A portás kedvesen, de határozottan intézkedik. Telefon fel, belépőkártya kézbe, parkoló megmutatva, irodába útbaigazítva. Az emeleti tárgyalóban Rusznák Zoltán ügyvezető vár. Két megbeszélés közé ékeltük a mienket: látszik, hogy zajlik az élet. Mindig ilyen flottul mennek a dolgok? — kérdezem.

-Hirdetés-

Egy ekkora üzemben nem mehet másként — mosolyog. Aránylag régi cég vagyunk: elődünk, a Kiskőrösi Állami Gazdaság építette ide a borászatot. Majd következett a privatizáció. Ez a mostani tulajdonosi háttér mintegy tizenöt éve működteti a bócsai Weinhaus kft-t. Azóta rengeteg fejlesztés és piaci munka kellett ahhoz, hogy elérjük mostani eredményeinket.

-Önök jelentős helyet foglalnak el a szőlőfeldolgozás mennyiségét tekintve: országosan az első háromban vannak! Honnan szerzik be a szőlőt?
-Saját ültetvényeinkről és szerződéses partnereinktől. Hajóson 140 ha, a Tolnia Borvidéken 290 ha, emellett a Mátrai és az Egri Borvidéken termelünk. Emellett kiemelt figyelmet fordítunk a dolgozóink által termelt szőlő felvásárlására. Ez egy jól begyakorlott, szakértő stáb, akik sikereink alapját jelentik.

-Hol lehet manapság Weinhaus bort vásárolni?
-Palackos termékeinkkel ott vagyunk a legtöbb multi üzlet polcain: Lidl, Spar, Penny, Auchan, Tesco… A büszkeségünk az osztrák Lidl üzletlánc: az ő központi raktárukba nagy mennyiségben szállítunk palackozott bort, Weinhaus Bócsa címkével. A multiknak nagyon fontos az állandó minőség, amit folyamatosan ellenőriznek. Eddig a félédes Dankó borunk volt a sláger, de lassan átalakul a kereslet.

-Mit kell tudnunk a Weinhaus Kft-ről?
-Mintegy 50 dolgozó, javarészt Bócsáról és Soltvadkertről. Évente 9-11 millió palack, azaz kb. 75.000 hl bor, ezen felül kamionos szállítás is. Összesen 160.00 hl tárolókapacitás, melyet jobbára ki is használunk.

-És akkor most mutassuk be az új ügyvezetőt!
-Mindig kerestem a az új lehetőségeket és a kihívást — kezdi élettörténetét Rusznák Zoltán. 2017 februárja dolgozik a bócsai Weinhaus Kft-nél, és folyamatosan vette át a feladatokat elődjétől, Szabóki Sándortól. Tartalmas és hasznos átmenet volt: több hónap beszokás után, tavaly augusztus elsején lett ügyvezető, de ez így volt rendjén. Lakóhelye Budapest, onnan jár Bócsára, és mint mondja, nagyon kedvére való ez a munkahely és a közösség.

Eddigi életéről így mesél: a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen ipari mérnök diplomát szereztem, a specifikációm pedig a vállalatirányítás és a minőségbiztosítás volt. A Szamos Marcipánnál kezdtem el dolgozni, 3 évre rá pedig megalakítottam első cégemet. Ennek fő profilja az akkor induló HACCP rendszerek kialakítása és alkalmazása volt. Számos hús-, tej- és palackozó üzemet terveztem, megfelelve a hivatalos előírásoknak. Több alkalommal tartottam oktatást és tanácsadást, melynek során az ISO szabványcsaládot ismertetem meg a cégvezetőkkel. Ezek valójában ajánlások, melyek az adott cég működését optimalizálják. De így lehet tartósan minőséget produkálni!

Egy menedzser életében fontos szerepet töltenek be a pályázatok: Rusznák Zoltán nemcsak megírta, de a megnyert pályázatokat maga is vezette végig. Ezek során több önkormányzatnál segítette az építészeit beruházások megvalósulását.

Most félig bócsai lett, de felesége és hatéves kislánya mindig hazavárja a fővárosba. Aztán remélhetőleg egyszer majd velük is találkozhatunk valamelyik nagyrendezvényen!

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS