Manapság kettős hírértéke van az arab világnak: egyfelől nyomja média migránsáradatot, mint veszélyes iszlám behatást, másrészről még mindig felcsillan a kecsegetető mesevilág a mesés gazdagságról. A tájékozottabbak azt is tudják, hogy a legfejlettebb arab régió az Egyesült Arab Emírségek: Abu Dhabi a főváros, és a folyton fejlődő Dubai az egyik városa. Az állam története nem hosszú: 1971-ben a terület hét emírsége közül hat létrehozta az Arab Emírségek nevű föderatív berendezkedésű államot, amihez 1972-ben csatlakozott a hetedik emírség. A mai napig a térség egyik legstabilabb állama. Noha a gazdaság alapja az olaj, tisztában vannak vele, hogy előbb-utóbb el fog fogyni. Ezért Dubai és Abu Dhabi egye világgazdasági és turisztikai fellegvárként jelenik meg a globális piacon. Tegyük hozzá: elsősorban a luxus kategóriát megcélozva.

-Hirdetés-

Az elmúlt hónapban soltvadkerti fotóművész járt kint az Emirátusokban. Kévés Andor rendszeresen tudósított és több ezer fénykép közül válogatunk, amíg beszélgetünk.

Megnéztem, hova fogok menni — kezdi a beszámolót. Fontosnak tartom előre elolvasni, hogy mik a nevezetességek arrafelé. Internetes csoportokban regisztráltam, hogy minél több emberrel beszélgessek a tapasztalataikról.

-Gondolom, ennyi pénzt nem ad ki az ember feleslegesen…
-A cél a tapasztalatszerzés volt: úgy mentem ki, hogy sikerült támogatókat szereznem mindenre: fotós és divattervező cégek, valamint helyi magyarok „hordoztak a tenyerükön”. Úgy kezdődött, hogy az egyik fotós haverom szólt, hogy kellek segíteni egy divatcég fotózásán. A másik szólt, hogy egy nagyszabású WS van ugyanott mit ad Isten, éppen utána. Öröm volt dolgozni ott és a fennmaradó időmben tervezetten megnéztem, amit csak lehetett. Két hét Dubai — nem sokat pihentem!

-Mik a benyomásaid?
-Először is az, hogy az az ország nem átlagos. Aki „átlagos ember”, az dolgozni ment oda. Másmképp fogják fel a pénzkérdést. Nem kiváltság, hogy valakinek van pénze. Ha látsz az utcán egy 4-500 millió Ft-os luxusautót, nem különleges dolog. Néhány nap elteltével elmegy melletted egy Maserati, egy Ferrari, és nem fordulsz utána. A státuszszimbólum a rendszámtábla. Alapvetően 5 számjegyűek a rendszámok, (mint nálunk a 3 betű, 3 szám), viszont minél kisebb a számjegyek száma, annál drágább. ( ezek egyéni rendszámok )
A sejk például egy-két számjegyűvel jár!
 

Szélsőségesek, terroristák nem lakhatnak ott. Noha az itt élők vallásos arabok (ki milyen szinten persze), de nincs terrorizmus! Az iszlám fanatikusokat elküldték egy repülőgépen oda, ahol erre vevő a gazdaság… A reptéren arcfelismerő program működik: az egyik modellünket be is azonosították azonnal, hogy már járt itt, mehet tovább, rendben van! Akit egyszer kitiltottak, az többet nem mehet be. Főleg Omán felől lehet beutazni szárazföldről, hajón pedig a tengerről. A legtöbben azonban repülőgéppel közlekednek: olcsó, gyors, hatékony.

Angolul kommunikál mindenki, az utcaseprő is. A bűnözési ráta 0,0 %. Aki randalíroz, nyilvánosan alkoholt fogyaszt, lop, távoznia kell az országból. Így hát, aki ott él, legyen az helybeli vagy külföldi, nagyon megembereli magát. Az is igaz, hogy mindent megkap a turista és a befektető, ami szem-szájnak ingere. Leginkább a tiszteletet és az egyszerű, alacsony kulcsú adózást.

Folytatjuk…

Káposzta Lajos
Fotók: Andor Keves Photography 

MEGOSZTÁS