Dubajozás — a magyar nyelv egyik legújabb szava. Jelentése annyi, mint kiutazni Dubajba és ott kétes üzleteket (pl. prostitúció) lebonyolítva sok pénzre szert tenni. Úgy is mondhatnánk, hogy pejoratív dolgokat takar.

-Hirdetés-

Aki viszont a szépségekért és jó értelemben vett szakmai munkatapasztalatért utazott ki: Kévés Andor soltvadkerti (és most már budapesti) fotós. Reggel és este fényképezett, ahogy a megbízók beosztották a munkákra. Napközben viszont volt némi szabadideje. Erről így mesél.

Egy nap elmentem a világ egyetlen sólyomkórházába Abu Dzabi-ban. Náluk ez az egyetlen nemzeti sport: a solymászat. Aki arab, annak van sólyma, legalább egy. Az is fél-másfél millió Dirhámba kerül. 1 Dirhám = 70 Ft. Abban kórházban éppen 3-500 madár volt. Bemehettünk idegenvezetésre, mert a kórházak itt turisztikai feladatot is végeznek.

Március a vedlés időszaka. A levedlett tollakat itt összegyűjtik, kategorizálják, elteszik megőrzésre. Ugyanis ha vadászat közben egy sólyom vagy a tolla megsérül, itt helyre hozzák. Ahogy elmondták, a tollpótlás olyan eszközökkel történik, melyeket itthon egy háztartási boltban is megvehetsz. Csőr és karom pedikűrt altatásban végeznek.

-Milyen a „betegek ellátása” itt?
-Naponta másfél fürjet ehet egy sólyom: nem marad éhes, de el sem hízik. A sólyomszálló légkondicionált, ülőrudakon üldögél a madár, fürdőmedencéje van, a repüléshez pedig zárt terek állnak rendelkezésre.

Általában a téi szezon a vadászat ideje. A vedlés a kórházban történik, itt le tud ülni. Ki hinné, hogy a sólymok a sivatagban nem tudnak, vedleni, csak a hegyekben. De nem engedik oda, inkább beadják ide!

A vadászat a sivatagban történik: a sejk elrendelte a vadászható madarak tenyésztését. Csak erre a tenyésztett túzokra lehet menni velük. Elég költséges hobbi, az biztos.

-Tovább nézegetve a fényképeket, vannak itt városi felvételek is jócskán.
-Ezek Dubai Marina és Jumeira nevezetű negyedében és Dubai belvárosában készültek. A kikötői negyed nagyon pazar.

-Mennyire vallásosak?
-Ennek mértéke különböző. Beszéltem olyan kint élő magyar nővel, akinek a férje muszlim, de neki nem kellett felvennie a vallást. Így nem is kell hordania a viseletet. A helyi férfiak fehér ruhában, fejfedővel, a nők fekete abalyában járnak. A mecsetbe csak lábbeli nélkül, hosszú nadrágban, takart vállal, fejfedővel léphetsz be. Tilos az emberábrázolás, inkább a virágminták és az absztrakt az uralkodó. Persze amit lehetett, fényképeztem, csak úgy, magamnak.   

-És ez az állatkert?
-Igen a Dubi Mall Akvárium. Cápák között csónakáztam, üvegfenekű csónakokban. Ez a világ egyik legnagyobb függő akváriuma. Vele szemben pedig Candylicious, a világ legnagyobb cukorkaboltja…

-Mi volt a legnagyobb meglepetésed?
-Amikor az utcán beszélgetve megismerkedtem egy Szaud-Arábiai miniszérumi tisztviselőnővel.  Meghívott egy exkluzív kiállításra. Sajnos eleinte kizárólag nők léphettek be, de később a férfiak beengedése alkalmával kijött értem és engem is beengedtek a hölgy engedélyével.

Élmény volt máshol fotózni. Felvillanyozott, hogy pozitív emberek vettek körül. Itt Magyarországon, ha örülsz valaminek, kilógsz a sorból. Ott kérik, hogy oszd meg az örömödet.

A következő állomás ősszel a Seychelle-szigetek lesznek. Ott esküvői ruhamárkát fotózom majd ott, mivel egy ruhatervező a dubai képeim alapján méltónak tartott egy ilyen munkára. Persze igyekszem egyéb megrendeléseknek is eleget tenni a kint tartózkodásom alkalmával. Nem minden a pénz, így rá kellett ébrednem, hogy a folyamatos tanulás és a tapasztalatszerzés számomra nagyon fontos!

Káposzta Lajos
Fotók: Andor Keves Photography 

MEGOSZTÁS