Arabian Health — az Arabok Egészsége. Ez volt a címe annak a nemzetközi orvosi szakkiállításnak és konferenciának, melyet nemrég rendeztek meg Dubaiban. Térségünket több szakember is képviselte, köztük dr. Kokrehel Hajnalka háziorvos. A továbbiakban ő mesél ottani élményeiről.

-Hirdetés-

A rendezvény az arab világ legnagyobb orvosi eseményei közé tartozik. Természetesen mindenki számára nyitott, sőt: mondhatjuk úgy is, hogy bizonyos szakmai szinttől kötelező! Minden évben megrendezésre kerül az Arabian Health kiállítás, és aki online regisztrál, annak teljesen ingyenes a belépés. Idén 300.000 kiállító személy volt és közel 1 millió látogató. Én a kiskőrösi ILZSU hajregeneráló és táplálékkiegészítő kapcsán értesültem az eseményről. Ők már 5. éve, hogy kiállítanak Dubaiban és visszatérő vevőik, forgalmazóik vannak ott.

-Hogyan történik a kommunikáció? Gondolom, arabul nem sokan értenek az európai és amerikai üzletfelek.
-A nyelv az angol és valóban: a világ minden tájáról érkeztek kiállítók. A nagy európai, amerikai és japán gyártók mind képviseltették magukat. A palettán egyaránt szerepeltek sebészeti eszközök, kórházi bútorok és ápolási eszközök. Voltak kiállítók a sürgőségi orvosi ellátásról. Az előadások külön szekciókban folytak, természetesen engem a háziorvosi és ügyeleti ellátásról szóló témák érdekeltek.

-Mi az, ami ebben a hihetetlen gazdagságban egy magyar orvos számára elérhető jövő?
-Fontos a trendek megismerése. A kiállításon például jelen voltak a biztosítók és a nagy gyógyszerláncok. Sok tapasztalatot gyűjtöttünk a kardiologiai (szívgyógyászati) intenzív ellátásról, valamint a baleseteket és agyi történéseket követő rehabilitáció eszközeiről. Nem csoda egyébként, hogy itt állítják ki ezeket, hisz mindent meg tudnak vásárolni a dubai kórházak. Orvosaikat ugyancsak meg tudják venni, hisz a minimális bér az orvosok számára 10.000 Eurónál kezdődik, de nem kevés a 20-30 ezer eurós havi fizetés sem. Nagy a tőkekoncentráció, több amerikai kórház is működik Dubaiban: ezek versenyeznek a betegekért! A verseny része a felszerelés, de például a beteg szobák minősége a mi luxus hoteleinkkel vetekszik.

-Odaérünk mi valaha erre a szintre?
-Valójában a jövőt láttuk. Vannak eszközök, melyek megjelenésére nekünk még sok évtizedet kell várnunk. De például pár évvel ezelőtt nem gondoltuk, hogy a szív érfestés és koszorúér tágítás alkalmazásában ennyire élen járunk. Magyarországon például a lakosságra levetített koronarográfia (szívkatéterezés) a legmagasabb Európában. Sajnos ezt nem követi a szívhalálok számának csökkenése. Miért nem? A választ is láttuk odakint: Dubaiban nagyon sok preventív (megelőző) eszközt láttunk, ami életmódváltásra serkent. Ezt még tanulnunk kell. A lakosság várható élettartama ugyanis nemcsak az eszközökön múlik.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS