2014-óta működik családi vállalkozásként az orgoványi Végh Birtok és Vendégház szálláshely szolgáltatással és rendezvények szervezésével. Mivel Orgoványon sokan foglalkoznak bodzatermesztéssel és most van a bodzavirágzás, kézenfekvő volt az ötlet Véghné Murár Brigitta számára, Bodzavirág Fesztivált kell szervezni, ahol egyrészt össze lehet hozni az embereket, közösségeket, családokat, barátokat, másrészt népszerűsíteni lehet a bodzát. A kezdeményezést az egész község lelkesen támogatta, melynek eredményeképp 2018. május 19-én a Végh Birtok udvara igazi kulturális fesztivál helyszínévé vált.

-Hirdetés-

A Dance for Art orgoványi csoportja akrobatikus elemekkel bővített színpadi látványtáncával indult a színes program, majd az orgoványi óvodások néptánc csoportja pünkösdi táncának tapsolhattak a jelenlévők. Tóthné Szakolczai Tünde, az orgoványi színjátszó csoport jelmeztervezője, a jelmezekből összeállított színpompás ruhakölteményeinek divatbemutatója báli hangulatot hozott a tanyaudvarra. Tóth Lívia és Pálfi Orsolya, a Grapevine tánciskolásai, saját koreográfiájukban bizonyították hajlékonyságukat és ügyességüket. Végh Boglárka drámatagozatos osztálytársai, a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumból, Majtényi András tanár úr zongorakíséretével, egy hangulatos zene-csokorral szórakoztatták a vendégeket. A helyi zeneiskolások fúvós és zongora előadásában hallhatunk vidám dallamokat. Az Orgoványi Kulturális Egyesület színjátszó csoportja, az orgoványi általános iskolások közreműködésével, a Békakirály című mesejátékot mutatták be, nagy közönségsikerrel. A legkisebbek körében a kecskeméti Tintaló Társulás, Tintaló Cirkusz című, félórás műsora aratott osztatlan síkert. A háromméteres kis cirkuszi sátorban, körülbelül 25 gyerek veszi körbe az apró porondot, ahol a bábok szinte megelevenednek. Miközben a szülők kívülről apró lyukakon kukucskálhatnak befelé, bent a gyerekek igazi színházi élményt élhetnek át. Az anyja nélkül félős apróság is örömöt sugárzó arccal, felszabadult lelkesedéssel jött ki az előadás végén. Az műsorok mellett a gyerekeket mesesarok, homokvárépítés és a különféle ügyességi játékok is várták.

A fesztiválon a főszereplő természetesen a bodza volt. A bodzavirágzás idején, a fehér menyasszonyi ruhába öltözött bodzafák látványa mellett fontos tudni, hogy nagyon finom és egészséges, értisztító hatású növényről van szó. Az elterjedt szörp mellett lekvárnak is kiváló, a palacsintatésztába sütve remek, nem beszélve a bodzapálinkáról, ami igazi különlegesség.

A fesztiválra igazi vásárosok is jöttek portékáikkal: házi szörpök, ínycsiklandó lekvárok, valódi fából készült játékok, varázslatos gyöngyékszereik, kéziszőnyegek, karikás ostorok és illatos kürtöskalácsok között lehetett válogatni.

A kulturális táplálék mellet a kulináris élvezetek sem maradhattak el. A büfében kolbász, kacsa- és csirkesült mellett, bográcsban készült birkapörkölt volt kapható. Közösségi összefogás keretében, az AKPEDO Kft. orgoványi sörfőzde sört, a Gazdaszövetkezet borokat, a helyi bodzatermelők bodzából készült szörpöket, lekvárokat és pálinkát ajánlottak fel becsületkasszás kóstolásra, melynek bevételét új játszótér építésére fordítják.

A első Bodzavirág Fesztivál szép példája egy közösség összefogásának. Az igazi élményt nem a kínált műsorok adták, hanem az, ahogy ezt a szülők a gyerekeikkel, barátokkal együtt, közösségben élhették meg. A Végh Birtok udvarának természetközeli hangulata jól szolgálta ezt az alkalmat. Gratulálunk a szervezőknek, támogatóknak és a fesztivál minden résztvevőjének!

-fg-

MEGOSZTÁS