A keceli Városi Múzeum MÚZEUM CAFÉ előadás-sorozatának legutóbbi előadója Dr. Hermann Róbert történész, egyetemi tanár volt. A rendhagyó történelemóra Görgei Artúrt ismerhettük meg, mint hadvezér.

-Hirdetés-

A múzeum igazgatója Benyák Ferenc elmondta, hogy az előadó még az egyetemen volt a tanára az 1990-es években. Nagy hatással volt rá, amikor 1994-ben Görgei Artúrról tartott szemináriumot. Idén van Görgei Artúr születésének 200. évfordulója, amelyhez számtalan rendezvény kapcsolódik országszerte. Innen jött az öltet, hogy a múzeum is csatlakozzon a megemlékezéshez és az 1848/49-es szabadságharc történéseiből az ország talán legismertebb, legfelkészültebb történésze tartson itt előadást.

A megjelentek számára a történész Görgei Artúrt a gyermekkorától kezdve mutatta be, kiemelve hadvezéri tevékenységét és az 1848/49-es szabadságharcban betöltött szerepét. Meg kell említeni, hogy a történész 2012-ben már járt a városban és akkor is az 1848/49-es szabadságharc legendáiról tartott előadást. Helyi vonatkozása is van az 1848/49-es történéseknek, mivel a Kecelen felállított szabadság szoborra is fel van vésve két honvéd tiszt neve. 

Az igazgató szerint ez óriási dolog, hogy egy ilyen kis jobbágy faluból – amelynek nem volt különösebb szerepe a történelem színpadán – tudtak kiállítani századost és hadnagyot.

Filus Tibor 

MEGOSZTÁS