Egymás után készülnek fotók és videók a tiszavirágokról, illetve a tiszavirágzásról, erről a varázslatos, egy évben egyszer és csak rövid ideig tartó természeti jelenségről, ami egyszerre szívszorító, látványos és gyönyörű.
 

A kérészek rajzása rendszerint júniusban kezdődik a mellékfolyókon, majd az alsóbb szakaszokról a Közép- és Felső-Tisza felé halad.

-Hirdetés-

A tiszavirág a legnagyobb európai kérész. A nőstények a víz felszínére hét-nyolcezer petét raknak, ezek a folyó fenekére süllyednek. Egyedfejlődésük 3 évig tart a víz alatt. Miután tavasz végén a felszínre emelkednek, vedlenek, és megkezdődik a párzás.

Nászrepülésük során a hímek a levegőben párosodnak a nőstényekkel, majd rövid időn (néhány órán) belül elpusztulnak. Tömeges megjelenésük időpontját az időjárás és a vízállás is jelentősen befolyásolja, a jelenség e tényezőktől függően a Tiszán általában csak néhány napig, legfeljebb egy-két hétig tart, a késő délutáni óráktól naplementéig.

Magyarország szerepe egész Európában kulcsfontosságú a tiszavirágok fennmaradásának szempontjából: ma már egész Európában szinte csak a Tiszán és a folyó vízrendszerében találhatók meg, a kontinens nagy részéről eltűntek. Ezért világviszonylatban is fontos természetvédelmi kincsünk, örökségünk.

Forrás: www.szeretlekmagyarorszag.hu

MEGOSZTÁS