Az elmúlt több, mint 100 évben világunk fejlődése nagymértékben megváltozott. Hirtelen rövid idő alatt minden gyors lett. A személyes beszélgetéseket leváltották a bármikor hozzáférhető telefonbeszélgetések, a postán küldött képeslapokat felváltották a Facebook és az internet adta gyors köszöntési módok. Manapság egy több ezer km-es út pár óra alatt megtehető. Sokszor hallani, hogy nincs idő semmire,mindennel el vagyok csúszva, sehova nem érek oda, nincs idő saját magamra. Minden gyors és csak kevés időnk van kicsit megállni.

-Hirdetés-

Kecskeméten a Mercedes autógyárban csupán 2 percenként gördül le a szalagról egy komplett új autó. Korábban ebben a műhelyben egy kocsi elkészüléséhez kb. 1 hónapra volt szükség. Törvényszerű, hogy a modernebb, a gyorsabb és a kényelmesebb élvez előnyt. Ezzel együtt törvényszerű az is, hogy a régi mesterségek is a feledés homályába merülnek. Egyszerűen azért, mert nincs rá szükség, vagy nincs rá akkora szükség, hogy az érdemben jelentős profittal termelni tudjon.

Vörösváczki Csaba a műhely tulajdonosa és üzemeltetője mesélt nekünk egy kicsit: Emlékszem , hogy nagyapám nem sokkal a halála előtt elmesélte a következő rövid kis történetet, hogy amikor jött valaki hozzá, hogy szeretne egy kocsikereket készíttetni, akkor Ő mindig egy nappal későbbi időpontot adott meg a kerék elkészülésére, mint ahogy ténylegesen készen lett. Ennek oka az volt, hogy a már kész kereket ki tudja tenni a műhely elé, és amikor ránéz, még legyen ideje gyönyörködni a keze munkájában, mielőtt azt elvinnék. Én azt kívánom, hogy mindannyiunknak legyen ideje időnként megállni és gyönyörködni a kezünk munkájában, kapcsolatainkban, értékeinkben. Ezzel a szándékkal terveztük el és valósítottuk meg ennek a műhelynek a felújítását és a megnyitását. Bár már termelés nem folyik itt ezen az egykoron életteli helyen, de szeretném, hogy a rohanó világunkban egy kicsi megálló lehessen ez a gyűjtemény minden kedves látogató számára.

Végül Vörösváczki Csaba, polgármesterükkel Bán Róberttel együtt vágták át a szalagot és nyitották meg a Bognárműhelyt a kedves vendégek számára.

-Dusy-

MEGOSZTÁS