1993-tól Császártöltés testvértelepülése Deggenhausertal.  Ez a kapcsolat mindkét település számára hasznos és eredményes volt, ezt szeretnék a jövőben is erősíteni. Mindkét település polgármestere Fabian Meschenmoster és Takácsné Stalter Judit elmondta örömmel tölti el őket, hogy ez a kapcsolat fennmaradt, ezért sokat is dolgoztak és bíznak abban ,hogy ez a jövőben sem fog változni . A partnerkapcsolat 25 éves jubileuma alakalmából 2018. június 7-11. között vendégül látták a császártöltésiek a deggenhausertali barátaikat.

-Hirdetés-

Csütörtök délután a deggenhausertali vendégek autóbuszát a helyi önkéntes tűzoltó csoport a falu határában várta, ahonnan megkülönböztető jelzést használó tűzoltóautó felvezetésével kísérték a falu központjába, a Teleházhoz. Üdvözlés és közös fotó után a hosszú út fáradalmait a vendégek az őket elszállásoló családoknál pihenték ki.

Pénteken a németek falutúrán vettek részt, melyhez igénybe vették az erre a vidékre jellemző messzi Németországban ismeretlen egyedi gyártású un: csettegőket, a vendégek legnagyobb örömére. Természetesen a túra  alatt a hagyományoknak megfelelően megálltak a pincéknél, ahol töltési borokat kóstolhattak. Mivel az időjárás megengedte, a parkerdőben fogyasztották el az ebédet, krumplipaprikás, amit a helyi Önkormányzat dolgozói a délelőtt folyamán hatalmas bográcsokban készítettek el.

Szombaton a vidám társaság tagjai a Teleház Sportcsarnokában Falusi Olimpia keretében mérték össze erejüket és ügyességüket. Este utcabált tartottak, ahol sültkolbászt lehetett kóstolni, a talp alá valót a Fuchs zenekar szolgáltatta, igazi hagyományos sváb zenét játszva.

Vasárnap délelőtt német nyelvű misét tartott Lei János plébános.

Délután a töltési hagyományoknak megfelelően megtartották a Májusfa kitáncolást, amelyen a vendégek mellett nagyon sok helybéli is részt vett. A program a deggenhausertaliak fúvószenekarának fellépésével kezdődött, melyet a császártöltési nagycsoportos óvodások tánca követett. A helyi fúvószenekar zenéjének kíséretével a Polgármesteri Hivatal dolgozói és a Polgárőrség tagjai megkezdték a májusfa kidöntését.

A polgármesterek és helyi borászok közösen koccintottak a 25 éves barátság sikerére, bízva abba, hogy ez a hagyomány folytatódni fog. Deggenhausertal új polgármestere Fabian Meschenmoster, aki először járt településünkön, méltatta erőfeszítéseinket a falu még szebbé tételére, továbbá értékelte kitűnő borászaink munkáját, bízva abban, hogy ezzel is sokfelé elviszik Császártöltés jó hírét.

A program a Császártöltési Bánáti Miklós Német Nemzetiségi Általános Iskola végzős diákjai táncbemutatójával folytatódott,  melyet tanáruk Schuszterné Bárth Éva tanított be.

Felléptek továbbá a Kalocsai Liszt Ferenc Művészeti Iskola „Kisbokréta” tánccsoportja egy színvonalas produkcióval, melyet a császártöltési felnőtt tánccsoport bemutatója követett. A Fuchs kórus sváb és német dalokat adott elő, utóbbihoz a deggenhausertali vendégek is csatlakoztak. A programok végén a Teleházban mindenkit vendégül láttak svábos húsos káposztával, amelyhez az innivalót Angeli Csaba büféje szolgáltatta.

Hétfőn reggel fájó szívvel és sok szép felejthetetlen élménnyel gazdagon szálltak fel a buszra a deggenhausertali vendégek és indultak haza Németországba.

A.S.E.

MEGOSZTÁS