A London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) új kutatása szerint az éghajlatváltozás miatt jelentősen csökkenhet a terméshozam és a zöldségek minősége.

-Hirdetés-

Az LSHTM munkatársai által vezetett új kutatás szerint az átlaghőmérséklet növekedése és a rendelkezésre álló vízmennyiség csökkenése súlyos hatással lehet a növénytermesztésre – írja az LSHTM oldala.

A szakértők szerint megfelelő intézkedések nélkül a század második felére 35 százalékkal is visszaeshet a termés. A jelenség különösen súlyosan érintheti a melegebb régiókat, például Dél-Európát, Afrikát és Dél-Ázsiát.

Az előrejelzések alapján a 21. század során egyre látványosabban fog átalakulni a környezet, ez pedig a mezőgazdaságon is érződik majd. Bár a hőmérsékletemelkedést és a csapadékcsökkenést vizsgálva a szakértők már korábban kimutatták, hogy a klímaváltozás a gabonaféléket is veszélyezteti, a zöldségekre váró jövővel eddig keveset foglalkoztak.

Az új elemzésben a kutatók az 1975 óta publikált kísérleti tanulmányokat analizálták. A vizsgált cikkek azt mutatták be, hogy miként befolyásolhatja a környezeti átalakulás a zöldségfélék és hüvelyesek terméshozamát, illetve tápanyagértékét.

A korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a szén-dioxid-szint emelkedése pozitívan hathat a terméshozamra, az új kutatás ugyanakkor azt bizonyítja, hogy az egyéb változások el fogják törölni ezt a pozitívumot is.

Pauline Scheelbeek, a csapat vezetője szerint kollégáival sikerült kimutatniuk, hogy az átalakulások, például a hőmérséklet emelkedése és a csapadékmennyiség csökkenése valóban veszélyezteti a globális mezőgazdaságot. A folyamat nagy valószínűséggel az élelmiszerbiztonságra és a népesség egészségére is hatással lesz.

A zöldségek és hüvelyesek kiemelt szerepet töltenek be az emberi étrendben. „Elemzésünk azt sugallja, hogy ha a „szokásos üzleti tevékenység” megközelítését alkalmazzuk, a környezeti változások jelentősen csökkenteni fogják ezen fontos élelmiszerek globális elérhetőségét” – nyilatkozta Alan Dangour, a csapat tagja. A szakértő hozzátette, azonnali lépésekre van szükség a mezőgazdaság védelmében.

A növénytermesztés fejlődése az elmúlt 80 év során jelentősen emelte a terméshozamot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy megelégedhetünk, hiszen a klímaváltozás komoly fenyegetést jelent a mezőgazdaságra.

Forrás: ng.hu

MEGOSZTÁS