Sokat lehet hallani manapság arról, hogy milyen bűncselekmények fordulhatnak elő, melyek gyermekeinket is érinthetik, ezért Tázláron a II. János Pál Katolikus Általános Iskolában június 14-én délelőtt előadást tartott Kuti Erika c.r. őrnagy, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési főelőadója és Péczkáné Hegedűs Mária  Család -és Gyermekjóléti Központ Szakmai Egységvezetője Kiskőrösről együttesen az alsós diákok részére.

-Hirdetés-

Elmesélték a gyerekeknek, hogy miért nem szabad a tilos helyeken fürödni,  idegenekkel szóbaállni, a lakás ajtaját és ablakait nyitva hagyni, mielőtt elmennének otthonról, ill. a strandra-játszótérre miért ne vigyenek magukkal értékeket.

Mindemellett ismertették az internethasználat veszélyeit is. Arra hívták fel a tanulók figyelmét, hogy ne posztolják ki például azt, hogy mikor és hová mennek nyaralni, mert ezzel ötletet és lehetőséget adhatnak a betörők számára. Mindig jól megvilágított helyen és a megszokott útvonalon haldjanak este is. Ha egyedül marad a gyermek és netán nagy baj következne be, akkor milyen telefonszámokat kell azonnal hívniuk:

104  Mentők
105  Tűzoltók
107  Rendőrség
112   Általános segélyhívó

Csak vészhelyzet esetén hívhatóak, amennyiben csak gyermeki csínytevésről van szó, az komoly anyagi veszteséget vonhat maga után a szülők számára, valamint elmondták hogyan kell közlekedni gyalogosként és biciklisként az úttesten.

Az előadást követően a Sebestyén Mónika tanár néni ötlete alapján különböző közlekedéssel kapcsolatos játékos feladatot találtak ki a szervezők a gyerekek számára.  

6-8 fős csapatokba kellett rendeződniük, majd kaptak egy menetlevelet is, így haladtak állomásról állomásra. ami szerint melyik állomásra kell menniük a feladat elvégzése után.

  1. Balogh Tibor bácsinál a ” Mit vettem” című projekt volt, itt memória játék alapján gondolkodhattak a gyerekek.
  2. “Hú, de nehéz a csomagolás ” volt a következő állomás, ahol Péliné Ica tanító néni segédkezett a fiataloknak, hogy vajon mire is lehet szükségük kerékpározás során.
  3. Petriné Bugán Barbara néninél angolul és németül kellett a szótárak segítségével leírni mindent , ami a közlekedéssel kapcsolatos.
  4. Irénke néninél ” Rejtvény” feladatokat oldottak meg.
  5. “Puzzle” Netti néninél ki kellett rakni egy járművet ábrázoló képet.
  6. Borika néninél aszfaltrajzolni lehetett.
  7. Sz. B. Mónika néninél volt 8 db szókártya, melyek használatával kerékpározással kapcsolatosan kellett verset faragniuk.  Tóth Bettina végzős diák ezt a remek versikét alkotta meg:

Az én biciklim teleszkópos,
a nyeregcső szép színes és coopos.

A szelep szép fekete, mint az éjszaka,
ma ezekkel a felnikkel nem hajtok még haza.

A váltót lassan megeszi a rozsda,
a kormány a kukából van, ócska.

Tiszta sár a küllő, már ki sem látszik,
Rossz hajtókarral megyünk egész hazáig.

  1. “Öltözködj”- itt Noémi néni kérdéseire kellett válaszolni és közben két gyereknek kellett minél gyorsabban felvenni – levenni a láthatósági mellényt és a láthatósági karkötőt.

A felsőtagozatosok Papné Csipak Andi nénivel bringával tehettek egy kört a faluban, a tanultak és hallottak alapján, de csak miután Németh Ferenc rendőr bácsi átvizsgálta a járműveket.

Végül, de nem utolsó sorban kerékpár ügyességi és akadálypályás játékokat is játszottak, ahol a gyerekek összemérhették tudásukat.

-Dusy-

MEGOSZTÁS