Aki két éve elsétált a bócsai fogorvosi rendelő előtt, láthatta, hogy nem tétlenkedtek az (át)építők: külön jármű szállította az előre elkészített betont és még az ajtót is kivették, hogy akadálymentes és szabványszerű legyen minden. Az önkormányzati beruházás nem volt céltalan: a korábbi heti egy napos rendelés tavaly heti 32-36 órásra bővült, de még ez is kevésnek bizonyult! 2018-tól a főállású fogorvos mellett heti két napon egy másik kolléga is segíti a gördülékeny ellátást.

-Hirdetés-

A községben dr. Kővágó Gergely végzi a körzeti- és magánfogászati teendőket, a közeli Soltvadkertről átjárva. Emellett szájsebészeti ellátást is nyújt kolléganőivel, akik az adminisztrátori és asszisztensi tevékenységeket látják el. Mint a fiatal orvos elmondta, a beavatkozások jelentős része a körzeti ellátás során ingyenes. Azt azonban hangsúlyozza, hogy nem mindig az Országos Egészségpénztár által finanszírozott, esetleg alacsonyabb minőségi anyagok a jók: „— Az orvos ideje a legdrágább, és ha egy tömést félévente ki kell cserélni, vagy éppen magától kiesik, akkor nem értünk el semmit…”

Felvilágosítás, megelőzés, lassú javulás
A fogászati ellátás már a problémák kezelése, és éppen ezért éri meg időt szánni a megelőző előadásokra. Mint meséli, főleg a fiatalabb generációknál tapasztalható a javulás. Más az életvitelük, jobban odafigyelnek az esztétikára és a megfelelő életvitelre. Sajnos a gyerekek között is van még olyan, akinél még mindig nem megszokott a fogkefe használat, így a szájápolás nem része az otthoni rutinnak — derül ki az iskolai beszélgetésekből.

A betegfelvétel folyamata
Adott napokon elsődlegesen körzeti ellátás folyik. A betegeket először megvizsgálják, majd időpont előjegyzés történik. Ez alól kivétel, ha valaki nagy fájdalmakkal jelentkezik. Ilyenkor ideiglenes ellátás, majd később a végső tömés behelyezése következik — amennyiben a fog megmenthető. A trend egyébként az, hogy a legtöbb páciens a minőséget keres — még ha ezért fizetni is kell. Kiskorú betegek esetében természetesen mindig magánellátási minőséget biztosítanak.

 


Dr. Kővágó Gergely

2008-ban végzett a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán. 2011-ben szájsebész szakképesítést szerzett. 2009-ben vette át édesapjától a bócsai fogászati alapellátást. 2016-ban elkészült az új rendelő, mely a legmodernebb technika alkalmazására és egy második fogorvosi rendelő megnyitására biztosít lehetőséget. Ezt megnehezíti az országos és járási szinten egyaránt érezhető fogorvos hiány. Vajon mennyire lesz vonzó Bócsa?


A következő páciensre várva: Farkas Miklósné Anett asszisztens, dr. Kővágó Gergely fogorvos, Nyúl Szilvia higiénikus. Emellett a fogászati rendelőben dolgozik még Péter Szabó Bianka adminisztrátor és Szekszárdi Tímea segédasszisztens.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS