A Bikatorok meredek homokbuckái és a Kolon-tó közé ékelődve álló Kolon-tavi Madárvárta 1999-óta a madártani kutatások központjává vált, és bekapcsolódott az ország több pontján működő Actio Hungarica – „gyűrűzőtáborok” hálózatába. A Madárvárta tevékenységének két legfontosabb iránya a természetvédelmi célú kutatások és a környezeti nevelés. A tavaszi költésbiológiai vizsgálatoktól a fagyok állandósulásáig folyik madárállományok változásainak és az élőhely-használat monitorozása. 1999-óta minden év július 10-én veszi kezdetét „nagyátfogásnak” elnevezett, 15 napos madárgyűrűzési program, amelyben a telelés-vonulás és az idei költés arányairól kapnak képet a kutatók.

-Hirdetés-

A Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület (KME) június utolsó hétvégéjére, nagytakarítási akcióra hívott önkénteseket a Madárvárta épületének és környezetének rendbetételére, hogy minden készen álljon a gyerektáborozók, gyűrűzők, kutatók és családjaik fogadására.

Németh Ákos, a Madárvárta vezetője kiemelte, hogy a Nagyátfogás ténylegesen egy nagyszabású akció, amelyben az 1600 méteres, Európa leghosszabb hálófelületén, három gyűrűzőállomáson, 15-20 kutató zavartalan munkáját kell előkészíteni. A Nagyátfogás elsősorban szakmai munkát jelent, de az érdeklődők, leginkább a reggeli órákban bepillantást nyerhetnek a madárgyűrűzés világába. A szokásos, április óta kéthetenként végzett monitorozás, július 25-e után folytatódik, amelyre szeretettel várják a látogatókat.

A nagytakarítás ideje alatt, fészekből kiesett, három fecske és öt gólyafióka gondozása jelentette szakmai feladatot…

-fg-

MEGOSZTÁS