A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Kecel Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság szervezésében  július 7-én, szombaton rendezték meg a III. Bács-Kiskun Megyei Tűzoltó Favágóversenyt Kecelen a Pintér Művek területén, a Rákóczi utcában.

-Hirdetés-

A verseny kiemelt támogatója: a Husqvarna Magyarország Kft. és a Pintér Művek.

Sokan felteszik a kérdést: miért kell egy tűzoltónak a favágáshoz is értenie? A magyarázat egyszerű: Gyakran csöng a telefon, vagy más vonalon jön az értesítés a tűzoltóságra, hogy áll a forgalom, mert fa dőlt az úttestre, mert a viharban rádőlt az épületre vagy leszakította a villanyvezetéket vagy más valamit veszélyeztet egy, esetleg több kidőlt fa. Ilyenkor szükség van a tűzoltók szakértelmére, a veszéllyel járó, komoly odafigyelést és pontosságot követelő mentő munkájára. Az ilyen különleges beavatkozásokra a klímaváltozás miatt egyre gyakrabban van szükség.

A versenyt azért rendezik, hogy a tűzoltók bebizonyíthassák, helyt tudnak állni ezen a területen is. A keceli Pintér Művek kijelölt területén hivatásos és önkormányzati tűzoltókból álló tizenkét, négy-négy fős csapat mérte össze tudását a fűrészgép láncának szerelésében, fadöntésben, gallyazásban, összetett feladatban. A munka gyorsaságát és pontosságát szakértő zsűri értékelte előre meghatározott szempontok alapján, szigorú követelményeknek megfelelően. A csapattagok által elért összesített pontok alapján dőlt el a helyezések sorrendje.

A verseny megkezdése előtt a feladat elvégzéséhez a Magyar Favágók Egyesületének bemutatója szolgáltatott mintát. Az időnként eleredő eső sem kényeztette a versenyzőket, akik bizonyították, hogy különleges körülmények között is megállják a helyüket.

A résztvevők csapat és egyéni kategóriákban indulhattak. Hat hivatásos tűzoltócsapat versenyzett, akik Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Bajáról, Kalocsáról, Kiskőrösről és Kiskunhalasról érkeztek.

Önkormányzati tűzoltócsapatot küldött: Szabadszállás, Bácsalmás, Kerekegyháza, Tiszakécske, Lajosmizse és Kecel.

A rendezvény fő támogatója, a Husqvarna Magyarország Kft. képviseletében Volonics Zoltán adta át az értékes utalványokat. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes pedig a győzteseknek kijáró díjakat, serlegeket, érmeket és okleveleket.

Travnik János keceli tűzoltó parancsnok egy-egy üveg keceli borral ajándékozta meg a díjazottakat.

Helyezettek:

Az önkormányzati csapatok közül:
1. helyezett: Kerekegyháza
2. helyezett: Kecel
3. helyezett: Szabadszállás

Hivatásos tűzoltó csapatok közül:
1. helyezett: Kecskemét
2. helyezett: Baja
3. helyezett Kiskunhalas

Egyéni összetett versenyben
1. helyezett: András Attila
2. helyezett: Szőke Kálmán
3. helyezett: Mozsárik Lajos

Husqvarna különdíjasok:
Egyéni gallyazásban: András Attila
Egyéni döntésben: Székely Csaba

Az egyéni díjazottak mindannyian Kecskemétről jöttek.

A vendéglátó keceli csapat rangos helyezést ért el, másodikak lettek a csapatok közti versenyben. A csapat tagjai voltak: Dobár László, Holler Róbert, Sára Péter, Tóth Sándor József.

A jól sikerült, színvonalas rendezvényről a szervezésért felelős Németh Tamás szolgált információkkal.

V. E.

MEGOSZTÁS