Egyelőre megbecsülni sem lehet, hogy mennyi lisztéria baktériummal szennyezett gyorsfagyasztott zöldséget kellett visszahívni – mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

-Hirdetés-

Nagy Attila szerint a gyártó Greenyard vállalat magyarországi készlete önmagában több ezer tonna volt. Ebből kaptak a nagy áruházláncok, amelyek már visszahívták a zöldségeket. Elmondta azt is, a fagyasztott zöldségeknél nagyon fontos, hogy a hőkezelési útmutatót betartsák a fogyasztók, ha ezt megtették, akkor nincs ok az aggodalomra.

A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy, vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, s ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket – tette hozzá. Nagy Attila pénteken az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A fertőzés – amit a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozott – eredetének vizsgálata a gyártó Greenyard vállalat bajai üzeméhez vezetett vissza. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon a szennyezett termékek megbetegedést nem okoztak.

Mi viszont összeszedtük, hogy a megelőzés érdekében mi is a teendő:

  • Állati eredetű élelmiszert nyersen ne fogyasszon. Ne feledje! A Listeria monocytogenes hő hatására elpusztul. Az ételeket alaposan süsse meg, főzze át, hogy a belsejük is forró legyen (érje el a 75 Celsius-fokot 4, de legalább 2 percig). Ételhőmérővel ellenőrizhető.
  • Hűtést igénylő élelmiszereket legfeljebb 5 napig tárolhat. A baktérium minden hűtést igénylő élelmiszerben elszaporodhat hosszabb idejű (5 napon túli) tárolás során.
  • A hűtő hőmérséklete ne haladja meg a 4 °C fokot! Mivel a Listeria baktérium jól tűri a hideget, a 4 °C fok feletti hőmérséklet kedvez elszaporodásának. A hűtési lánc ne szakadjon meg!
  • A hűtőszekrény belsejét tartsa tisztán, rendszeresen mossa ki és fertőtlenítse. A Listeria a hűtő belsején és rácsain is képes elszaporodni.
  • Tartsa be az általános higiénés előírásokat!

Liszteriózis szempontjából „kockázatos” ételek

Minden hűtést igénylő, 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer, melyet fogyasztás előtt nem kell megsütni, megfőzni, átforrósítani. Különösen az alábbiak:

  • Fogyasztásra kész élelmiszerek.
  • Nyers tej és abból készült termékek.
  • Lágysajtok (Feta, Brie, Camembert stb.).
  • Nyer húst tartalmazó ételek, húskészítmények.
  • Nyers halak, füstölt lazac.
  • Nyers zöldségből készült saláták.

Forrás: mti.hu, webbeteg.hu

MEGOSZTÁS