Jánosi Ferenc, a Magyar Pünkösdi Egyház ifjúság és családépítő szolgálatának misszió vezetője és csapata rendezvénykamionnal járják az országot így népszerűsítve a floorballt. Finn kollégájuk Leevi Ahopelto, az E-Compass igazgatója biztosítja számukra ezt a lehetőséget, melynek köszönhetően közel 2000 km-t utaztak már egy színpaddá átalakítható kamionnal. A 2017/2018-as tanév végén a kiskőrösi Bem József Általános Iskola sportnapjára is meghívást kaptak.

-Hirdetés-

 


De nézzük csak, hogy mi is az a floorball?
Gyakran a korcsolya nélküli hokihoz hasonlított floorball a labdajátékok csoportjába tartozó csapatjáték, melyet két, hatfős csapat játszik fedett pályán. Minden csapat öt mezőnyjátékosból és egy kapusból áll. A mezőnyjátékosok a hokiütőhöz hasonló, könnyű szerkezetű, karbonszálas ütőkkel rendelkeznek. A kapus sisakot, nagy méretű mell-, térd- illetve lábszárvédőket visel, ütője nincs. A játékot egy műanyagból készült, kemény, lyukacsos labdával játsszák. A gólra játszott sportág űzése közben a gyorsaság és állóképesség mellett, a labda megszerzése, továbbadása, ütése, a cselezés elképzelhetetlen jó reflexek nélkül. Bővebb információk ITT olvashatóak. 

Fiatal sportágról van szó, a 70-es években, Svédországban formálódott és alakult ki a szabályrendszere, bár az amerikaiak is magukénak érzik. Hasonló eszközökkel és szabályokkal már a 60-as években játszották a tengerentúlon, floorhockey néven. A világ szinte minden pontján űzik, így Magyarországon is. Hazánkban a játékot 1989-ben mutatták be, palánklabda néven. Még ebben az évben megalakult a Magyar Palánklabda Szövetség, melynek jogutódja a Magyar Floorball Szövetség lett 1997-ben. Jelentős fejlődés ekkor indult: főleg a fiatalok, általános és középiskolások kezdték el játszani.


Jánosi Ferenccel, a Magyar Pünkösdi Egyház ifjúság és családépítő szolgálatának misszió vezetőjével beszélgettem országjáró kezdeményezésükről.

-Hogyan népszerűsítitek a floorballt?
-Szerte a megyében több helyen: Kecelen, Soltvadkerten, Kiskőrösön is több alkalommal, Császártöltésen, de lent Békés, Somogy és Fejér megyében is tartottunk prevenciós programokat. Ez a sknadináv sportág többnyire a jégkoronghoz hasonlít, ugyanúgy ütővel és labdával játsszák, de nem kell hozzá sem jég, sem korcsolya. Ezzel a sporteszközzel utazzuk körbe az országot és látogatjuk meg az iskolákat. Van most egy ilyen programunk, hogy: „Játssz jól, élj szeretetben”, ahol nem csak a sporttevékenységről szeretnének beszélni a gyerekeknek, hanem arról is, hogy az életüket hogyan tudják jól menedzselni, irányítani.

-Hogyan játsszátok az iskolákban?
-Az a különlegessége a floorballnak, hogy rendkívül jól tudnak a fiúk és lányok is együtt játszani benne. Az általános iskola 1. osztályától a középiskola 12. osztályáig mindenki megtalálja benne az élményt, a kihívást, még azok is, akik testnevelés órákon nem szívesen mozognak.

-Mennyien vannak fent egyszerre a pályán?
-4, 5 vagy 6+1 fő, ahol nagyobb az osztálylétszám. Most például Kecelen voltunk az elmúlt napokban. Kecelen reggel fél 9-től este 7 óráig voltak fent a pályán a gyerekek.

-Mennyi ideig játsszák?
-Körülbelül 5 perces, vagy dupla 5 perces meccseket játsszunk velük, hisz egy nagyon gyors sportágról van szó.

-Hogy veszed észre, mennyire ismerik a magyar gyerekek ezt a sportágat?
-Vannak olyan iskolák, ahol a pedagógusoknak, ezáltal a gyereknek is, már van valamennyi alapismeretük a floorballról. Miközben járjuk az országot, több helyen is azt láttuk, hogy nagyon minimálisak és elavultak a felszereléseik, ezért felvettük a kapcsolatot a Magyar Floorball Szövetség elnökével is, hogy ne csak népszerűsítsük, hanem lehetőséget is biztosíthassunk azoknak az iskoláknak, gyerekeknek, tanároknak, akik szeretnének komolyabban befektetni abba, hogy az iskolában a floorball, mint sportág  jobban jelen legyen. Van már mindehhez tanterv is,amelyet a Magyar Floorball Szövetségtől lehet igényelni, sőt lehetőség van már sportoktatók képzésére is. Köszönetet szeretnénk mondani azoknak a támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy ilyen sok helyre eljussunk. Az Astron Kft., az E-Compass, a HC Kiskőrös, a Szeklász Kft., Matécsa Kft., Compana Kft. és rajtuk kívül még sokan mások segítik a munkánkat.  Szívesen vesszük más cégek segítségét is, a következő tanévben is.

Az MPE Ifjúság és Családépítő Szolgálat célja, hogy minél több helyre, táborba eljussanak az országban, hogy népszerűsíthessék a floorballt, hisz rendkívül jó csapatépítő, gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt jó kikapcsolódási, szórakozási, sportolási lehetőség és nem utolsó sorban iskolai prevenciós programelemként is nagyszerű. Mindemellett céljuk az is, hogy lelki segítségnyújtást adjanak a fiataloknak. A nyári szünet ideje alatt arra is van lehetőség, hogy ez a felszerelés ne a garázsba pihenjen, ezért szívesen felajánlják táborokba vagy egyéb sportrendezvényekre is floorball készletüket, mellyel kapcsolatban az alábbi e-mail címen janosi.ferenc75@gmail.com és weboldalukon: www.ifjusagepitok.hu lehet érdeklődni.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS