A MOL országszerte 356 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, többek között a keceli és kiskőrösi töltőállomásokon is lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését.

-Hirdetés-

A háztartásokban használt sütőolaj környezetbarát elhelyezésére teremtett ideális megoldást a MOL, amikor 2011-ben országszerte 100 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat. A lakossági igényekre reagálva folyamatosan növelte az átvevőhelyek számát, jelenleg 356 helyen lehet leadni a konyhai zsiradékot. Így az ország minden részén van a közelben olyan MOL töltőállomás, a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól.

Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétben végzi. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban. Élővizekbe jutva, még veszélyesebb, hisz a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így elpusztítja a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet. Erre a problémára nyújt környezetbarát megoldást a MOL, lehetővé téve a lakosság számára, hogy a háztartásaikban összegyűjtött használt étolajat leadhassák.

A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt kiváló alapanyag a biogáz előállításához. A sütéshez elhasznált olajból – a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással – újrahasznosított, környezetbarát termék lesz.

A MOL töltőállomás keresőn http://toltoallomaskereso.mol.hu megtalálhatóak a legközelebbi használt sütőolaj átvevő állomások. A jó hír az, hogy térségünkben a keceli és kiskőrösi töltőállomásokon is van erre lehetőségünk.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS