Tudta, hogy egyetlen véradó, egy alkalommal adott vérmennyisége akár három ember életét is megmentheti? 2018. július 14-én szombaton egy a Tabdi Faluházban verbuválódott kis közösség úgy gondolta, hogy önként segítenek. A véradók többségét a jó szándék motiválta, hogy adhat, segíthet, életet, életeket menthet. Az önkénteseket zsíros kenyérrel, keksszel és házi, finom limonádéval várták, kínálták a szervezők, odafigyelve arra, hogy reggeli nélkül ne adjon senki vért és elég folyadék is legyen a véradó szervezetében.

-Hirdetés-

Fiatalok és idősebbek egyaránt megjelentek. A szülők buzdították gyerekeiket, hogy kísérjék el őket és adjanak vért ők is. A véradók választhattak, hogy Mórahalomra vagy Kiskunmajsára kérnek fürdőbelépőt. Kaptak még Erzsébet utalványt, sőt egy nyereményjátékban is részt vehetnek, mellyel több mindent is nyerhetnek: nagyképernyős televíziót, wellness hétvégét és kisebb apróságokat, mindehhez csak egy kódot kell feltölteniük.

Nagyon figyelmesek és kedvesek voltak az ápolónők, így minden könnyedén és gördülékenyen zajlott. A társadalom elöregedése, a romló népegészségügyi mutatók előrevetítik a véradók számának csökkenését, ugyanakkor a vérre szorulók számának növekedését is. Így az országban naponta jelenleg szükséges kb. 8000 egységnyi készlet előteremtése várhatóan egyre nehezebb lesz. Ezért jelent nagyon sokat az önkéntes segítség. 

Aki vért ad, a saját egészségnek is használ ezzel, hisz a megelőző kötelező tesztek tulajdonképpen szűrővizsgálatok. Az Országos Vérellátó Intézetben ugyanis a levett véren minden alkalommal, még a rendszeres véradók esetében is elvégzik a kötelező teszteket, a HIV, a Hepatitis-B vírus, a Hepatitis-C vírus, a szifilisz vizsgálatot és a vércsoport meghatározást. Az egészséges vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet!

K.E.

MEGOSZTÁS