Amikor eldöntjük, hogy a szabadságunkat a Balaton parton, vagy esetleg egy idegen országban töltjük, azonnal tervezni kezdjük az utazás részleteit és az ott töltött napok programjait. Azonban indulás előtt egy sor feladatunk van még, amelyekre saját biztonságunk és kényelmünk miatt érdemes figyelmet fordítanunk.

-Hirdetés-

Útlevél és okmányok ellenőrzése – Ellenőrizzük az útlevelünk érvényességi idejét! Amennyiben EU-n kívüli országokba utazunk, útlevélre és vízumra lehet szükségünk. Ez nem csak a célországra, hanem a tranzitországokra is érvényes. Azt is vegyük figyelembe, hogy a világ számos országában az útlevélnek még a belépést követően fél évig érvényesnek kell lennie. Ezt ellenőrizzük az adott országok külképviseletén vagy a honlapjaikon!

Utas-, baleset- és poggyászbiztosítás – Utazás előtt mindenképpen érdemes a megfelelő biztosítások megkötésével foglalkozni. Fontos ellenőrizni, hogy az adott célországban milyen jellegű biztosítás szükséges és ajánlott, illetve fedezi-e az általunk tervezett tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokat. Ez utóbbi különösen fontos abban az esetben, ha valamilyen veszélyesnek minősített tevékenységet folytatnánk; hegyet vagy sziklát másznánk, búvárkodnánk.

Szükséges gyógyszerek és védőoltások – Távoli országok esetében indokolt, sőt kötelező érvényű lehet egyes védőoltások megszerzése. Az ÁNTSZ és a WHO honlapján megtalálhatók a szükséges információk nem csak a védőoltásokról, hanem az egészségügyi előírásokról is. Amennyiben gyógyszert szedünk, annak kiviteléhez engedélyre lehet szükség. Az Unión belüli utazások esetére ingyenesen kiváltható az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Pénz és bankkártya – Természetesen tájékozódnunk érdemes az adott országban használt pénznemről. Érdemes felkészülnünk arra, hogy egyes országokban a készpénzes fizetést preferálják, de a biztonságunk érdekében javasolt az adott cél- és tranzitországokban is érvényes bankkártyát használni, amely lehetőleg valamelyik ismert nagy nemzetközi hálózatba tartozik.

Jogosítvány – Amennyiben az adott országban gépkocsit szeretnénk vezetni, megfelelő jogosítványra van szükségünk. Ellenőriznünk kell, hogy a meglévő jogosítványunk érvényes-e az adott országban, érvényes egészségügyi alkalmassági igazolás birtokában vagyunk-e, illetve EU-n kívüli ország esetén szükséges-e a nemzetközi jogosítvány kiváltása.

Háziállatok utaztatása – Amennyiben úgy döntünk, hogy a kedvencünket is magunkkal visszük, keressük fel állatorvosunkat, aki bővebb tájékoztatást tud adni az adott célországban szükséges okmányokról, illetve a védőoltásokról. Fontos, hogy ezt időben tegyük meg, lehetőleg az utazás előtt több hónappal, de legalább hetekkel.

Gyakorlati tennivalók indulás előtt – Mielőtt útra kelnénk, illetve hosszabb időre magára hagynánk a lakást, egy egész sor teendőre kell figyelmet fordítanunk. Gondoskodjunk az értékeink biztonságba helyezéséről, adjunk át egy tartalék lakáskulcsot megbízható személynek, valamint tegyük lehetővé, hogy baj esetén elérhetők legyünk. Közvetlenül indulás előtt áramtalanítsuk a legtöbb készülékünket, zárjuk el a gázórát, ürítsük ki a hűtőt és a szemeteseket, takarítsunk el minden romlandó élelmiszert, kapcsoljuk be a riasztót!

Távol kerülni a hétköznapok mókuskerekétől – erről kellene szólnia a nyaralásnak. Az utazás zarándoklat. A kaotikus puzzle messziről nézve kiadja a mintát. A túlaggódott dolgok lelepleződnek jelentéktelenségükben – hogy az igazán fontosak, amikért érdemes hazatérni teljes szépségükben rajzolódhassanak ki.

Forrás: http://www.hogyankell.hu

MEGOSZTÁS