Több helyen megjelent a levegőben a parlagfű és az üröm virágpora – közölte az Országos Közegészségügyi Intézet kedden a Facebook-oldalán. Azt ajánlják, hogy a parlagfűre érzékeny allergiások keressék fel kezelőorvosukat.

-Hirdetés-

Kiemelték továbbá, hogy a következő napokban a csalánfélék virágpora jellemzően magas koncentrációban lehet jelen. A kültéri allergén gombák spóraszáma pedig sokfelé elérheti a magas, illetve a nagyon magas szintet.

A pázsitfűfélék és az útifű pollenkoncentrációja többnyire alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet. A lórom, a libatopfélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenkoncentrációja továbbra is várhatóan alacsony marad – írta az intézet.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a parlagfű-allergia ma már népbetegségnek számít, hiszen a légúti allergiákban szenvedők 50-70 százaléka ennek a gyomnövénynek a pollenjére (is) érzékeny. Meggyógyítani nem lehet, azonban a tünetei enyhíthetők, ebben pedig számíthatunk a természet segítségére: néhány zöldség és gyümölcs mellet egy különleges enzim, a szerrapeptáz  jelenthet megoldást a parlagfű-allergiára.

A parlagfű-allergia leggyakoribb tünetei a szénanátha, az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, könnyezés, szemviszketés, bepirosodó szemek, irritált torok, fejfájás  és a csalánkiütések. Kezelés nélkül a panaszok súlyosbodhatnak, idővel asztma és más komolyabb szövődmények is kialakulhatnak, a beteg immunrendszere legyengül, ami védtelenebbé teszi a kórokozókkal szemben. A parlagfű-allergiát a gyomnövény pollenjei váltják ki

A parlagfű-allergia elleni védekezés legbiztosabb módja, ha nem kerülünk kapcsolatba a növény allergén összetevőivel. Sajnos, erre általában nincsen lehetőség, hiszen a polleneket szinte lehetetlen elkerülni. Mégis, sokat javíthat az állapotunkon, ha elkerüljük a parlagfűvel érintett területeket. Szintén segíthet – és ajánlott is – a napi rendszerességű hajmosás, valamint az ágynemű és a ruházat gyakori cseréje. Általában a hagyományos, gyógyszeres kezelést nem lehet elkerülni, ugyanakkor léteznek természetes módszerek, amikkel csökkenthető, vagy akár el is hagyható a gyógyszerbevitel.

Nem a gyógyszerek helyett, de kiegészítő terápiaként többféle otthoni módszer alkalmazható a parlagfű-allergia kezelésére. Ezek egyrészt az immunerősítést szolgálják, másrészt csökkentik a gyulladást, illetve enyhítik a tüneteket, elsősorban azzal, hogy átjárhatóvá teszik a légutakat.

Méz: naponta 1-2 evőkanál méz hatásosan enyhítheti a szénanátha miatti könnyezést és az orrfolyást, mérsékelheti a szemviszketést.

Gyömbér: gyorsan és hatékonyan mérsékli az allergiás rhinitis tüneteit, nagyszerű gyulladásgátló, erősíti az immunrendszert, kitisztítja a légutakat. Rágcsáljuk nyersen, vagy reszelve (elég két kávéskanálnyi) tegyük mézes, ciromos teába. Arra viszont figyeljünk, hogy milyen a hatása, a gyömbérugyanis keresztallergiát válthat ki.

Kurkuma: immunerősítő, gyulladáscsökkentő, valamint mérsékli az allergiás reakció intenzitását. A kurkuma a szénanátha okozta tüsszögést és orrdugulást is enyhítheti. Fogyaszthatjuk fűszerként, de még jobb, ha vízben feloldva megiszunk belőle naponta egy evőkanálnyit.

C-vitamin: szénanátha esetén a gyömbérhez hasonlóan, antihisztaminként működik, segítségével könnyebben átvészelhetjük az allergiás időszakot. Ehhez elegendő, ha C-vitaminban bővelkedő ételeket és italokat fogyasztunk.

Probiotikum: elsősorban az élőflórás joghurtokban található Lactobacillus acidophilus segíthet a parlagfű-allergia következményeként kialakuló szénanátha kezelésében, de általánosságban elmondható, hogy a probiotikumok fogyasztásával a tünetek jelentősen mérsékelhetők. Ezért érdemes a tavaszi és nyári időszakban azokat a probiotikumokat (táplálékkiegésztőket) fogyasztani, melyek nagy változatosságban tartalmaznak probiotikus baktériumokat.

szerrapeptázt a selyemhernyó emésztőrendszerében élő Serratia E-15 baktérium termeli. Egy proteolitikus, azaz fehérjebontó enzimről van szó, mely éppen ezért, rendkívül gyorsan képes elfolyósítani a légutakban felhalmozódó nyálkát, ami ennek köszönhetően könnyen kiürül. Ráadásul, a szerrapeptáz egyike a legjobb természetes gyulladáscsökkentőknek, nemcsak enyhíti a szénanátha tüneteit, hanem segíti az irritáció teljes megszüntetését is.

Forrás: https://mti.hu, https://www.vitalitas-magazin.hu

MEGOSZTÁS