A közösségek ereje, a meglévő és új közösségek fejlesztése, a helyi identitás erősítése térségünkben is kiemelt feladat, hiszen a társas kapcsolatok fenntartása, a barátságok megőrzése, a közösséghez tartozás élménye nem csak egyéni, de össztársadalmi szinten is számos pozitív lehetőséget rejt magában. Bács-Kiskun megye 77 települése most erre a célra, a helyi közösségek megerősítésére nyert el több mint 870 millió forint támogatást a TOP keretében.

-Hirdetés-

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a megyei települések különösen fontosnak tartják, hogy a lakosság helyben tartása és foglalkoztatása a legkedvezőbb életfeltételek biztosításával valóra válhasson. Ennek érdekében minden lehetőséget megragadnak a helyi önkormányzatok, hogy lakosaik életminőségét magasabb szintre emeljék. Most 21 nyertes pályázat nyújt lehetőséget a megyei települések többségének arra, hogy a helyi értékek, hagyományok, történelem, kultúra megismerésével és ápolásával valódi közösségek jöjjenek létre. Egy közösség ezerszer erősebb, mint ezer ember külön-külön, hiszen míg az egyén a közösség javáért dolgozik és felemeli azt, maga is felemelkedik vele együtt.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból megvalósuló programok kiváló lehetőséget kínálnak jól képzett, közösségfejlesztő szakemberek bevonásával a településeken élők identitásának erősítésére. A program során a lakosok bővíthetik helytörténeti ismereteiket, felkutathatják, gyűjthetik, rendszerezhetik értékeiket, hagyományaikat, információs pontokon, kiadványokon keresztül bepillantást nyerhetnek a helyi sajátosságokba. Számtalan fórum és szakmai program ad lehetőséget a helyi értékek, kincsek bemutatására, továbbá lehetőségük nyílik megismerni a saját kulturális és történeti hátterükön túl a szomszédos települések, térségek hagyományait is bentlakásos népismereti gyermektáborok keretében.

A megyénk szinte egész területét lefedő programok kiemelten hozzájárulnak a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat azon törekvéseihez, amely szintén a közösségépítést tűzte ki céljául. Június hónapban a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szintén pályázatot nyújtott be e témában, amely a helyi hagyományokat, értékeket, közösségi eredményeket kívánja összefogni és a megyei identitásfejlesztésbe integrálni.

A megyei program a közösségek erősítését az egészségfejlesztés, gasztronómia, közösségi sport és innovációs akciók megvalósításán keresztül kívánja elérni. Mindezek alapját a helyi legendák felkutatása képezi, hiszen e történetek nyomán mesekönyv, legendakönyv és társasjáték is készül.

A települési és konzorciumi pályázatok előkészítésében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat is komoly részt vállalt, hiszen a települési és megyei identitásfejlesztés közös ügyünk, amelyek meghatározhatják egy egész megye jövőjét és társadalmi szerkezetét.

Konzorciumban, valamint egyénileg az alábbi települések nyertek támogatást:

Kerekegyháza, Kunbaracs, Ladánybene, Kunadacs, Kunpeszér, Kunszentmiklós, Varga Domokos Általános Művelődési Központ, Solt, Újsolt, Harta, Akasztó, Csengőd, Soltszentimre, Tabdi, Kaskantyú, Páhi, Csólyospálos, Kömpöc, Kelebia, Kisszállás, Tompa, Balotaszállás, Kunfehértó, Zsana, Borota, Jánoshalma, Kéleshalom, Hajós, Móricgát, Gátér, Pálmonostora,Petőfiszállás, Jászszentlászló, Szank, Bácsalmás, Bácsszőlős, Csikéria, Kunbaja, Mélykút, Sükösd, Érsekcsanád, Felsőszentiván, Rém, Bácsbokod, Bácsborsód, Mátételke, Madaras, Soltvadkert, Tázlár, Császártöltés, Imrehegy, Fülöpjakab, Jakabszállás, Bócsa, Orgovány, Fülöpszállás, Izsák, Ágasegyháza, Fajsz, Bátya, Dusnok, Foktő, Fülöpháza, Ballószög, Helvécia, Lakitelek, Tiszaalpár, Nyárlőrinc, Gara, Dávod, Csátalja, Dunafalva, Szeremle, Bátmonostor, Vaskút, Kiskunmajsa, Kalocsa, Lajosmizse.

http://www.kiskorostv.hu

MEGOSZTÁS