Ha hosszabb időre elutazik a család, felmerül a kérdés, hogy mi legyen a házi kedvenccel: rábízzák-e valakire, míg ők a tengerparton lubickolnak, vagy vigyék inkább magukkal. Mielőtt azonban az utóbbi mellett döntenénk, érdemes utánajárni a szállítás feltételeinek és szabályainak.

-Hirdetés-

Alapkövetelmény, hogy minden kutyának mikrochippel és útlevéllel, valamint érvényes veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Az útlevelet a felelős állattartók az arra jogosult állatorvostól igényelhetik. Az állat pedig a veszettség elleni oltás beadásától számított 21. napon utazhat külföldre.

Ha minden stimmel, akkor az állat szabadon szállítható a tulajdonos kíséretében a környező EU-s tagállamokba, valamint az úgynevezett. listás harmadik országokba.

Elvileg bármelyik állat utazhat, de többnyire kutyát, macskát, vadászgörényt, esetleg törpenyulat visznek magukkal nyaralni az emberek.

Utazás az Európai Unión kívül

Harmadik országba (vagyis nem EU-s tagállamba) való utazás esetén javasolt az utazás során érintett országok illetékes hatóságainál tájékozódni a beléptetéssel, valamint a hazautazással kapcsolatos szabályokról.

Amire azonban figyelni kell, hogy az állatnak rendelkeznie kell mikrochippel, EU kisállatútlevéllel vagy 2004/824/EK bizottsági határozat szerinti állategészségügyi bizonyítvánnyal, valamint érvényes veszettség elleni védőoltással.

Egy nem listás harmadik országból történő szállítás esetén az eddig felsorolt követelményeken túlmenően veszettség titervizsgálat is szükséges.

Autó vagy repülő?

A légitársaságok különböző feltételeket írnak elő. A kutyák általában a csomagtérben utaznak, zárt, speciális szállítóban. Néhány társaság viszont megengedi, hogy a kisebb testű ebeket, például csivavát a kézipoggyászhoz hasonlóan felvigyék a fedélzetre.

Mielőtt lefoglalnánk az utat, a feltételeket mindenképp egyeztessük a kiválasztott légitársasággal, a csomagtérben történő utazás ugyanis nem túl kellemes a kutyák számára. Ha mégis ott kell utaznia, a repülés előtt már ne adjunk neki enni, ivóvizet azonban biztosítani kell számára.

Ha kocsival utazunk, ne felejtsük el, hogy meleg időben csak klímás autó jöhet szóba, különösen, ha rövidorrú kutyánk van. Soha ne hagyjuk magára az állatot, és két-három óránként mindenképp tartsunk pihenőt.

Kedvencekkel külföldön

Mielőtt úgy döntünk, visszük magunkkal a kedvencünket, mérlegeljük, hogy valóban élvezni fogja-e az utazást, kedvezőek lesznek-e számára a megváltozott feltételek. Ha csak azért vinnénk magunkkal a háziállatot, mert nincs, aki vigyázzon rá, míg mi távol vagyunk, szóba jöhetnek a panziók is, ahol szerető, szakszerű ellátást biztosítanak állataink számára.

Érdemes élni ezzel a lehetőséggel, ha a szabadság napjait strandolással szeretnénk tölteni, hiszen a legtöbb tengerpartra nem is engednek be állatokat, így lehet, hogy kedvencünk a nyaralást egy ismeretlen szállodaszobában fogja eltölteni.

Ha múzeumokba vágyunk, akkor is mérlegelnünk kell, ugyanis a kiállítótermek többségében sem látják szívesen az állatokat.

Ha mégis a kisállatos nyaralás mellett döntünk, nagy segítség, ha kedvencünk hozzászokott egy szállító boxhoz (ez lehet otthon is az eb alvóhelye), ebben kényelmesen utaztatható, de idegen hotelszobában is ismerős környezetet biztosít neki.

Itatótálka és ivóvíz nélkül semmiképpen ne induljunk útnak, de a nem várt „balesetek” esetére jó, ha van nálunk papírtörlő, rongy, szivacs is. Jó, ha a megszokott tápot, konzervet is magunkkal visszük, különösen olyan országokba, ahol nem biztos, hogy könnyen beszerezhető.

Tengerpartra utazók számítsanak arra is, hogy ha a kutya szeret fürödni, esténként édesvízzel ki kell mosni a sót a szőréből. Az első sós kortyok után az ebek általában lemondanak arról, hogy fürdés közben igyanak, de még néhány véletlenszerű korty is komoly hasmenést okozhat.

Forrás: http://nol.hu

MEGOSZTÁS