Bár az iskolai tanév bő egy hónappal ezelőtt véget ért, a különböző korosztályú gyerekek számára még korántsem ért véget a nyári vakáció. A szülők többsége természetszerűleg szeretne gyermeke számára emlékezetes és izgalmas nyarat biztosítani. Nézzük milyen alternatívák állnak a szülők rendelkezésére!

-Hirdetés-

Nem kell feltétlenül táboroztatni!
Egy friss kimutatás szerint hazánkban csaknem kétszázezer gyerek táborozik évente, ráadásul szülők és gyermekek nem kevesebb, mint nyolcszáz nyári tábor között válogathatnak. Bár az iskolai napközis táborok átlagára egyáltalán nem jelent a legtöbb szülő számára komoly anyagi megterhelést, ám a legkülönbözőbb szerepjátszó témák köré épülő nyaraltatás nincs negyvenezer forint alatt. Nem biztos ellenben, hogy gyermekes szülőként nem tudjuk elkerülni a költséges táboroztatásokat. Kis körültekintéssel közösségépítés keretében számtalan élményt és kalandot tudunk garantálni nekik, olyan játékos foglalkozásokat, melyek csak megvalósításra várnak. Írásunkban szerettünk volna gyermekes szülők számára a még előttünk álló hetekre olyan hasznos játékötleteket adni, melyek felhasználásával a szünet hátralévő része garantáltan nem fog unalmas napokat tartogatni.

A közösségépítés szüksége a szünet vége felé a legnagyobb!
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidő felének eltelte után a gyerekek már túl vannak azon, hogy önmagában a rájuk szakadt szabadságnak örüljenek. A koránkelés és a mindennapi kötelező ritmus hiánya, az akár későbe nyúló tévézés már nem fogja lefoglalni őket. A táboroztatások egy jelentős része is lefutott mát, így ebben az időszakban garantáltan beköszönt az „unatkozom-szindróma”. Sürgősen ki kell tehát találni valamit!

Amiért a gyerekek rajongani fognak: a csocsó
Amennyiben szülőként igazán egyedi, közösségépítő játékprogramot szeretnénk teremteni, nincs más teendőnk, mint egy jó csocsóasztal beszerzése. A csocsó egy kifejezetten költséghatékony, meglehetősen izgalmas játék, amely manapság egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Nemcsak a szórakozóhelyek, fesztiválok, és különböző közösségi események kedvelt játékszere, de a kertes házak udvarainak és a lakások gyerekszobáinak is gyakori része. A csocsóba éppen az a jó, hogy szükség esetén még bérelhető is, legyen szó egy hétköznapról vagy a szülinapokhoz és más egyéb gyerekzsúrokhoz hasonló különlegesebb alkalmakról. Kevesen tudják, de a csocsót évtizedekkel ezelőtt azért találták ki, hogy a háborús veteránok rehabilitálását segítse. Mivel a szem-kéz koordináció fejlesztésére rendkívül alkalmas kifejezetten ajánlott eszköz gyermekek számára közösségi szabadidős programok részeként.

Egy igazán jó alternatíva kicsiknek: ugróiskola
A csocsónál is sokkal költséghatékonyabb, illetve a gyermek számára érdekesebb játékot jelent a színes ugróiskola. A játékot persze szintén közösségben érdemes és lehet játszani. Lényege az, hogy a járdára, teraszra, vagy más aszfaltozott felületre színes virágokat rajzolunk, melyek ideális esetben olyan távolságra vannak egymástól, hogy a gyerekek könnyen át tudjanak ugrani egyikről a másikra. Mivel kisebb korosztályról van szó, a szülő jelenléte itt sajnos kívánatos. Közösségépítő mivolta abban rejlik, hogy a gyermeknek rá kell állnia egy-egy virágra, majd továbbugornia arra a színre, amit társa megnevez.

Célba dobás
A gyerekek kifejezetten szeretik a célbadobós játékokat. Nincs más dolgunk, mint egy csomag krétát adni a kezükbe – melyek segítségével köröket rajzolhatnak a betonra – néhány mosogatószivacsot és egy vödör vizet. A vizes szivacs még hűsít is – és persze ezzel sokkal érdekesebb lesz a célba dobás!

MEGOSZTÁS