Na, nem a viccek. Igaz, hogy mióta nincsenek bent az országban, előbb-utóbb teljesen kikopnak a ruszki-szovjet viccek a köztudatból. Ezúttal azonban az igaz történetek (na jó: félig igaz történetek!) kerülnek elő. Bócsai emberekkel beszélgetve összejött egy rakattal, lévén a falu határában, Kisbugacon 1991-ig bizony komoly hadsereg élt és mozgott arrafelé…

-Hirdetés-

Nekem is volt otthon két hektó benzinem — meséli Csipkó József bócsai tanyasi gazda mosolyogva. Vigyázni kellett a tárolásnál, hogy hűvösön legyen, egy vastag falú vastartályban. Tűz, szikra nem lehetett a közelben, de nem is történt baj. Emlékszem, egyszer bejött két tiszt a tanyára, a Cigány Gyurka volt velük a tolmács. Feleségem, Ilona, éppen túrót készített. Megkínálta őket, azok meg nekiestek hárman villával és megették. Ittak is, nem keveset. A sofőr, aki hozta őket, nem jöhetett be. De én kiosontam hozzá, adtam neki egy üveg bort. Úgy bekapta, mint a fene. Azt már tudtuk, hogy nem árt mindenkivel jóban lenni.

Mesélik, hogy Kincses Károly Zöldhalomban vas szerelvényeket szerzett tőlük: volt nála csavar, szög, kapocs — minden! Még egy ruszki vas mobil börtöncellát is beszerzett. Ez úgy működött, hogy oldalt lehetett egy kisajtón bemenni, felül meg volt a szellőző. A 2-3 fogoly meg bent ülhetett egy padon. Na, ő másra használta: elásta a földbe és veremként teljesen bevált. Nekem volt egy fekete harckocsizó ruhám. Téli munkához jó meleg volt, erős anyag, elkelt a disznóknál. Viszont nagyon büdös, katonai szaga volt, amit nem tudtak belőle kimosni!

Csipkó József szerint: bor, pálinka, házi élelmiszer, kolbász, szalonna mind mehetett. Egyszer vittem nemes kadarka bort. Azt mondták rá, hogy finomabb mit a rum.

Vannak helyi mondák és legendák, következzék ezek közül egy hihető!
Történt egyszer, hogy Csontos Gáspár tanyájánál volt egy nagy vihar. Az egyik fa rádűlt az istállóra, de csak úgy éppen. Ott volt éppen egy orosz major (őrnagy), és rögtön küldte a lánctalpas. Nem tank volt ez, hanem amolyan „műhelykocsi”. Kiugráltak belőle a katonák, előhoztak egy nagy, kétszarvú, motoros fűrészt. Elkezdték vágni a fát, de a lánctalpassal meg húzatták is le a tetőről. Utána feldarabolták, odapakolták a tanya mellé, köszöntek, elmentek.

A búcsú
Balogh Lajos nyugalmazott szövetkezeti elnök visszaemlékezése szerint mielőtt az oroszok kivonultak, egy búcsúvacsorára meghívták Eifert Ferenc polgármestert és őt. A tisztek jó része beszélt magyarul. Tudták, ha hazamennek, ott le fogják őket szerelni, de bíztak abban, hogy a nyelvtudás miatt majd a piacozásból meg tudnak élni.

Bencze Izabella történész szerint a Szovjetuniónak a legnagyobb problémát nem is igazán a megszállt országok feletti hegemónia megszűnése, hanem kivont haderejük otthoni elhelyezése, pontosabban az elhelyezés lehetetlensége okozta.

Csak Németországból mintegy 76 ezer, Magyarországról 50 ezer tiszti családnak kellett volna lakást, orvosi ellátást, gyógyszert biztosítani. Nálunk több mint százezer fő állomásozott 90 helyőrségben. Volt hat repülőterük, 328 ingatlanjuk, 65 laktanyakomplexumuk. A sokak által tagadott atomtölteteket egyes források szerint Mihail Gorbacsov szállíttatta el Magyarországról 1989 szeptemberében. Hogy ezek Bugacon is hadrendben voltak-e, ki tudja…

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS