A Feltétel Nélkül Alapítvány 2018.július 29. és augusztus 05. között Orgoványt választotta az Agapé Szolgáló Táboruk helyszínéül. (2012-ben Tabdin voltak.) Az ide érkezett keresztény fiatalok és felnőttek segíteni jöttek az időseknek, segítségre szorulóknak a ház körüli munkákban (favágás, kertészkedés, festés, mázolás, javítás) és a házimunkában (takarítás, rendrakás, bevásárlás). Ezeket a munkákat délelőtt végzik a munka jellegének megfelelően összeállított kis csoportok. Esténként kötetlen szabadtéri zenés istentiszteleteket tartanak, amelyen a bizalom épülésével, a helyiekből egyre többen részt vesznek.

-Hirdetés-

Perjesi István lelkész, a tábor kezdeményezője és vezetője elmondta, hogy a tíz évvel ezelőtt elkezdett szolgálatuk során Isten feltétel nélküli szeretetét (az Agapét) próbálják megmutatni az embereknek, azáltal, hogy elmennek hozzájuk, szolgálnak feléjük és a munkájukért nem várnak ellenszolgáltatást. Az ország minden részéből, különböző keresztény gyülekezetéből több mint ötven táborlakó érkezett Orgoványra. Az életkortól és a háttértől függetlenül mindannyian Istentől való szeret által összekötött közösségként jelennek meg az emberek között.

Az orgoványiak nagy szeretettel fogadták a táborozókat. Az Önkormányzat, és az Általános Iskola vezetése igyekezett megteremteni az elszállásolásuk feltételeit, a helyi lakosok különböző felajánlásokkal támogatták ott tartózkodásukat. A kezdeti óvatos közeledést hamar felváltotta a felszabadult, nyíltszívű kapcsolatteremtés.

A csütörtöki, piaci nap különlegességeként, a piactéren rögtönzött dicsőitő koncertet adtak a Kecelről átruccant Csiszér László, keresztény gitáros-énekes vendégszereplésével. Az előadás nemcsak fülbemászó énekkel töltötte a piacteret, hanem szeretetben hozta közelebb a szolgálók és a helyiek szívét.

Az utolsó este az egész csapat együtt elindul, hogy végig járja azokat a helyeket, ahol a hét közben dolgoztak. Közösen énekelnek egy dalt, majd áldást mondanak mindazokra, akik ott laknak, akikkel a hét folyamán szeretetközösségben lehettek. A táborozók által végzett munka – amellett, hogy komoly segítséget jelent a helyieknek – egyben a résztvevők személyiségét és közösségi kapcsolatait is építi.

Nagyobb boldogság adni, mint kapni! Különleges lelki pozíció az, amikor merünk adni abból, amink van: „Csoda történik: minél többet adsz, Te magad annál gazdagabb maradsz.”

Bódás János: Elveszíthetetlen öröm

Nem igaz, hogy az élet rút, kegyetlen,
sok öröm van, elveszíthetetlen.
Van öröm, amely mindörökre tart,
nem árt neki szó, se tűz, se kard,
se fagy, se szélvész, átok vagy nyomor,
mitől a világ oly sokszor komor.
Van öröm, amely soha nem apad,
s ez az öröm: add másoknak magad!
Míg élsz, magadat mindig adhatod.
Adj szót, vigaszt, ha van falatot,
derűt, tudást, vagy békítő kezet,
mindez Tiéd! Vesd másba s nézheted,
hogy nő vetésed, hozva dús kalászt,
s meggazdagítva lelked asztalát.
Csoda történik: minél többet adsz,
Te magad annál gazdagabb maradsz.

Bódás János (1905 – 1987) református lelkész, költő

 

-fg-

MEGOSZTÁS