Farkas Gizella védőnő szervezésében immáron harmadik éve rendezik meg az anyatejes világnapot Tázláron. A világnap minden évben augusztus 1-jén van, melynek tiszteletére Tázláron is megrendezik anyatejes világnapi programjukat, mely a Természetesen anyatejjel” címet viseli. 

-Hirdetés-

Évről-évre elsősorban a csecsemők, kisgyermekek és természetesen szüleik részére szerveződik meg, viszont szívesen fogadnak idősebb korosztályt is, illetve mindenkit, akit érdekel a téma. A világnap lényege, hogy az anyatejes táplálás fontosságát erősítsék a szülőkben és az anyatej fontosságát, előnyeit szorgalmazzák.

Az anyatej a legoptimálisabb összetételű táplálék az újszülött számára. Olcsó, egyszerű, környezetbarát, ugyanakkor bármikor hozzáférhető és nincs szükség előkészületekre. Teljes mértékben biztosítja a csecsemő folyadék és tápanyagszükségletét. Segítséget nyújt a további betegségek kialakulásának megakadályozásában, erősíti az immunrendszert. A szoptatott csecsemők szellemi és idegrendszeri fejlődése jobb, mint a tápszerrel táplált csecsemőké. A szoptatott csecsemők jobban és könnyebben tűrik a stresszt, mint a mesterségesen tápláltak.  A szoptatás fejleszti a szem-kéz koordinációt. Maga a szopómozgás pedig segíti az arc, fogak és a beszéd fejlődését is. Természetesen az anya –gyermek közötti kötődés kialakulásában is nagy szerepet játszik. Az anya szempontjából is előnyös az anyatejes táplálás, ugyanis a szoptató anyák is kevesebb stresszt élnek meg, ezáltal csökken esetükben a szülés utáni depresszió esélye is. Teljes mértékben pozitív hatással van a szülőre és a gyermekre egyaránt.

Tázláron a helyi könyvtárban a szülők gyermekeikkel kipróbálhatták a különböző fejlesztő játékokat, amelyeket a kecskeméti Koramentorház képviseletében Pintér Edit gyógypedagógus hozott el hozzánk. Edit egy fantasztikus előadást tartott nekünk magáról a Koramentorházról, munkásságukról és a mozgásfejlődés részletes szakaszairól mesélt az érdeklődőknek. A szülők ezáltal is lehetőséget kaptak, a mozgásosfejlődés fontos szakaszainak megismerésére. Remélhetőleg a jövőben lehetőségünk lesz vele, valamint a kecskeméti Koramentorház tagjaival is egy-egy érdekes foglalkozás alakalmával találkozni. Ezúton is nagyon köszönjük a részvételt mind az előadónak, mind a résztvevőknek, akik jelenlétükkel megtisztelték a programot.

-Dusy-

MEGOSZTÁS