Az elmúlt hetekben megszaporodtak a Momóról szóló cikkek, melyek egy horrorlényről számolnak be, aki most már világszerte egyre több gyereknek írogat félelmetes üzeneteket Facebookon és WhatsAppon.

-Hirdetés-

Az egyes források szerint az ijesztő figura eredetileg egy japán művész, Midori Hayashi alkotása. Neki persze semmi köze ahhoz, hogy alkotása most önálló életre kelt, és valakik profilképként használják aljas virtuális üzelmeikhez. Más források szerint a figurát egy japán speciáliseffekt-cég munkatársai készítették. A fekete borzas hajú lányka története fiataloknak készült fantasymese, de felnőttek is előszeretettel olvassák a mai napig. Azonban csak találgathatunk, hogy mi lehet a félelmetes üzeneteket írogató fiktív lény nevének eredete. Az elnevezés azonban másodlagos, az a fontos, amit képvisel.

Míg egy hete csupán külföldi példákat találtunk, mára valódi veszélyt jelent hazánkban is.

Amikor egy szülő engedi, hogy gyermeke regisztráljon egy internetes felületre, mindenképp fel kell hívnia a figyelmét az adott portál biztonsági beállításaira. Ebben az esetben jelenleg talán az a legfontosabb, hogy a szülő leüljön és beszélgessen Momóról gyermekével.


Nagy a szülők felelőssége az online térben is – hangsúlyozta Molnár István Jenő, a Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese vasárnap az M1 aktuális csatornán azzal kapcsolatban, hogy a WhatsApp nevű chatalkalmazáson egy Momo nevű horrorisztikus arc küldözget rémisztő üzeneteket gyerekeknek.

A belügyminisztériumi tisztviselő azt mondta: ha a szülők ezeket a problémákat nem veszik komolyan, súlyos következményekhez vezethetnek, mivel a gyermekeknél még nem alakult ki az önvédelmi mechanizmus.

Nagyon fontos, hogy a gyerekek az internethez kapcsolódó problémákról is nyíltan merjenek beszélni szüleikkel, például akkor, ha a Facebookon kapnak zaklató üzenetet. A nyílt beszéd segíthet a bűnmegelőzésben – tette hozzá.

MTI


A témában sok hasznos információt és hasznos tanácsot olvashatunk az alábbi linkre kattintva, míg a Digitális Immunerősítő Programról bővebben itt tájékozódhatunk: www.mydip.xyz.

Kutyifa Ilona 

MEGOSZTÁS