Császártöltésen a Római katolikus templomban augusztus 20-án a szentmisét celebrálta főtisztelendő Nagyidai Zsolt plébános, aki ezekkel a szavakkal köszöntötte a híveket:
„Szent István napja, a magyarság egyik legnagyobb ünnepe. A múltat idézi, a nemzettudat hajnalát, de a jövőbe tekint.  István király azt akarta,hogy népének országa legyen. Egy ország , ahol vetnek és aratnak, s ahol illata van a kenyérnek, s íze az életnek.
Szándéka az volt, hogy a nép felemelkedjék, hogy Istene legyen, s a rend és törvény biztosítsa a békét. Jézus szavait idézi az evangélista:  „Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, mely Isten ajkáról való.” (Mt 4,4).

-Hirdetés-

Nagyidai Zsolt atya így folytatta az ünnepi misét:  
„Számomra mindig elgondolkodtató Jézus csodálatos
kenyérszaporítása. Ha hallgatnánk szavára, ha tettekre váltanánk tanítását, akkor a világnak lenne kenyere, s nem lenne éhező. Abban a pillanatban megszaporodna kenyerünk. De hol van ma már az az irgalmas szív, mely képes lenne arra, hogy kenyeret süssön a szomszéd éhező gyerekeinek?”

A megható és elgondolkodtató szentbeszéd után az oltár előtt szépen feldíszített nemzeti szalaggal átkötött új kenyér áldása és megszentelése következett.

Az áldozás és a Himnusz közös éneklése után a templom előtt Zsolt atya megvágta az új kenyeret.

A liturgia végén a hívek magukhoz vehettek egy darab megszentelt kenyeret és a közösség jelképeként haza is vittek belőle.

A.S.E.

MEGOSZTÁS