Ingyen wifit, segélyhívót, elektromosautó-töltőt, valamint egyebek mellett digitális hirdetőoszlop-funkciót is tartalmaznak a kedden Budapesten telepített, hazai társaságok által fejlesztett okos közvilágítási oszlopok. Ez az első olyan projekt Magyarországon, amelynek keretében öt oszlopot csoportba kapcsoltak. 

-Hirdetés-

Öt egységből álló okos közvilágítási oszlopcsoportot adtak át kedden a fővárosi kilencedik kerületi Lechner Ödön fasorban. Az oszlopok különböző informatikai és energetikai eszközöket és megoldásokat integráló digitális infrastruktúrát biztosítanak. A LED-es lámpatestekkel ellátott új oszlopok a következő szolgáltatásokat nyújtják: 

  • Díjmentes wifi;
  • Segélyhívó gomb és térfigyelő kamera (két oszlopon, a IX. kerületi közterület felügyelethez bekapcsolva); IP alapú vezetékes telefonos háttértechnológiával
  • Információs LED-panel/digitális hirdetőoszlop funkció (négy oszlopon): az oszlopon különféle szolgáltatáscsomagok kefretében megjeleníthető hirdetések – akár videós – tartalma valós időben, távolról frissíthető, letölthető;
  • Okos telefonos alkalmazással működtethető és a töltési állapotot is jelző elektromosautó-töltő berendezés (két oszlopon);
  • Környezeti szenzor (egy oszlopon): pontos meteorológiai mérésék (hőmérséklet, páratartalom, por, UV, CO, CO2, NO2 mérés)

A fejlesztésben csak magyar cégek vettek részt. Az Elmű-ÉMÁSZ ötletgazdaként, befektetőként és fővállalkozóként vesz részt a projektben. A BDK a felállított oszlopok tulajdonosaként és a közvilágítás üzemeltetőjeként befektető és finanszírozó partner. A projekt része a BDK egyéves modernizációs programjának is, amelynek keretében a régi nagynyomású nátrium égőket LED fényforrásokra cserélik, távvezérlési és fényerő-szabályozási lehetőséggel. A Hofeka cég az oszlopok gyártója, a NETvisor pedig rendszerintegrátorként az informatikai architektúrát és annak támogatását adja.

Az oszlopok internetes összeköttetését, illetve a szolgáltatásokat lehetővé tevő optikai kapcsolatot a Vodafone biztosítja. Így az ingyen wifihez a hálózatot, a jogosultságok menedzselését és a tartalomszűrést; az információs LED-panelek és a környezeti szenzor internet-hozzáférését, valamint az adatkapcsolatot az IP alapú vezetékes telefonos szolgáltatáshoz és a térfigyelő kamerákhoz. Az információs LED-paneleken az első hirdetések a jelenlegi állás szerint szeptember elejétől lesznek láthatóak, az első bérlők között szintén ott lesz a Vodafone.

A lámpaoszlopok a Lechner Ödön fasoron teljesítenek szolgálatot. Forrás: origo.hu

Bár okos oszlopok már évek óta működnek Budapesten (például a II. kerületben a Mamut bevásárlóközpont mellett), azonban ez az első olyan projekt, amelynek keretében öt oszlopot csoportba kapcsoltak és mindegyik oszlop más és más funkciókkal rendelkezik. A mintegy 50 millió forintos kísérleti projekt a smart city (intelligens város) koncepció részeként valósul meg, a projektben részt vevő társaságok szerint az intelligens városi megoldások gerincét képezheti, amely a jövőbeni értékesítés számára is referenciául szolgálhat. Az oszlopok további modulokkal bővíthetők a jövőbeli igényeknek megfelelően, így a projekt új eszközök telepítését, hardverek és szoftverek üzemeltetését, karbantartását és fejlesztését is magába foglalja.

A projekt megvalósítását a Fővárosi Önkormányzat és a IX. kerületi önkormányzat is támogatta. A megnyitón jelen volt Kaderják Péter, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára is.

Forrás: portfolio.hu

MEGOSZTÁS