Nyárzáró családi party

-Hirdetés-

Nem írunk Magyarországon mindenről. Nem ildomos, nem divatos, nem pozitív. Ilyen az egészségügy helyzete, a nyelvoktatás színvonala, a véradók csökkenő száma, vagy a magukra hagyott gyerekek sorsa.

Kiket hagynak magukra?
Sok szülő úgy gondolja, hogy már megszületéskor inkább bent hagyja a babát a kórházban. Más családoktól az illetékes hatóság emeli ki a kisgyereket, mert veszélyeztetett. Ők azok, akik nevelőszülőkhöz kerülnek. Ez egy átmeneti állapot, hiszen innen vagy visszaköltözhetnek régi otthonukba, vagy örökbefogadó szülők veszik magukhoz őket.

Az átmeneti — sokszor évekig tartó — elhelyezésért felel a nevelőszülő. Őket és ideiglenes „családjukat” gondozza megyei szinten a Szent Ágota Gyerekvédelmi Szolgáltató. A napokban Soltvadkerten, az Egyesített Szociális Intézmény udvarán rendezték meg nyárbúcsúztató családi partyjukat.

A családok délelőtt 10 órától érkeztek meg az udvarra, ahol a regisztráció után kezdődtek a foglalkozások. Sok volt az ismeretlen, hiszen a helyieken kívül Kecel, Tázlár, Kiskőrös, Fajsz és Kalocsa nevelőszülői jöttek el „gyerekeikkel”. Így hát volt feladata a szervezőknek, akiket Török Dóra és Bácskai Krisztina nevelőszülői tanácsadók vezettek.

Az udvaron beszélgetve régi ismerősömmel futottam össze: Budainé Hazai Mária Tázláron él. Mint mesélte, három saját gyereke kirepülése, 1995 után tíz másikat nevelt és nevel fel. Erre a rendezvényre Henivel (17) és Sanyival (14) érkezett. Kérdésemre, hogy mennyire nehéz elszakadni a nevelt gyermekektől, azt válaszolta, hogy ezt egy igazi nevelőszülőnek fel kell tudnia dolgozni. Viszont ez nem volt egyszerű, amikor az egyik kisfiút olaszországi örökbefogadó szülők vitték el…

Közben eljött az ebéd ideje: mindenki kínált valamit, de a fő fogást a császártöltési Három Betyár étterem biztosította. Ebéd után csak egy kis filmnézésre maradt idő, mivel megérkezett Kalocsáról a kutyaterápiás hölgy, Kárászné Böbe. Ő az Aura Segítő Kutya Alapítvány munkatársa, aki azt vallja, hogy a kutya sok lelki problémán segít felülemelkedni. Nem jött üres kézzel: Blanka és Lekvár nevű kutyája, valamint a sok eszköz igazi élményt jelentett a résztvevőknek. A gyerekek miden tevékenységet nagyon élveztek, amiben a kutyák is részt vettek.

A szervezők összesítése szerint összesen 95-en vettek részt a rendezvényen, ebből 62 gyerek. Az ajándékokat a Poli-Farbe Kft. biztosította.

Káposzta Lajos

MEGOSZTÁS