-ez volt a fő gondolata a bócsai Boróka Iskola tanévnyitó ünnepségének, melyet a hét első reggelén tartottak a tornateremben, megelőzve az osztályfőnöki órát.

-Hirdetés-

A tanévet ezúttal 169 gyerek kezdi meg Bócsán. Az elsősök tizenkilencen vannak, Adorjánné Csábi Éva és Nyúl Anna keze alatt. A kicsik füzetet kaptak ajándékba a nyolcadikosoktól, hogy ebből is lássák: ez bizony már nem az óvoda, de a nagyok segíteni fogják őket, amennyire csak lehet.

A nyolcadikosok egyébként szokatlanul sokan vannak: 26 gyerek! Az utolsó év számukra a nagy nekirugaszkodásé lesz, hiszen most dől el, ki hová kerül középiskolába!

A tanévnyitó nem telt műsor nélkül: volt itt szó az osztályzatokról, a tanulásról és a jó hangulatról egyaránt. Nagy dolog, hogy ki mernek gyerekek állni és szépen énekelni!

Abban egyetért pedagógus és diák egyaránt, hogy a nyár bizony gyorsan telt, főleg annak a 6 pótvizsgázónak, aki kicsit kevesebbet napozott és játszott a vakáció alatt. De sikerült a pótvizsga — a tanári kar reméli, hogy utoljára kellett nekiugraniuk ennek a szomorú, de az eredményes élethez kötelező megpróbáltatásnak.

A nyár sok gyereknek tartogatott értékes programokat. Mert volt ugyebár a játszóház a könyvtárban… Emellett (még felsorolni is nehéz) zajlott egy nyelvi tábor, 4 hittantábor, illetve több pályázatokhoz csatlakozó, adott esetben más iskolákkal közösen tartott tábor. Ez a sok program mintegy száz gyereknek jelentett nyári kikapcsolódást, emellett művelődési és sportolási lehetőséget.

Barcsikné Weinhardt Éva tanévnyitó beszédében kiemelte a szőlők és a család szerepét. A tanárok a tudás lehetőségét adják meg első sorban. Minden iskolai program, legyen az szakkör, kirándulás, játék, leginkább a tudás megszerzésére és alkalmazására koncentrál. A szülők feladata a megfelelő háttér biztosítása. Mondhatni: a gyerek érdekében együtt kell működnie mindenkinek!

Az első hónap az iskolakezdés jegyében telik: megkezdődik a tanítás és beindul az úszás és a lovaglás is. Az első szőlői értekezlet szeptember 12-én szerdán 17 órakor lesz. Ott a helye minden szülőnek!

Külön köszöntette a nyugalmazott igazgatónőt, Völgyesváriné Erzsikének, aki 42 év után távozik a katedrától. Eddig ugyanis nyugdíjasként informatikát tanított, de most már onnan is távozik. (Egyelőre…) Nem is baj, ha valaki csak fokozatosan hagyja abba a felelősségteljes munkát: Magyarországon ritka az, amikor megadják a nyugdíjasnak a fokozatos elköszönés lehetőségét.

A megnyitót a harmadikosok lufis tánca zárta: hátha ettől még színesebb lesz a tanév… Bár a tavalyit nehéz lesz felülmúlni, utalva arra a nagyszerű sportsikerre, a kézilabdás lányok országos első helyezésére, mely akár életcélja is lehetne egy-egy testnevelőnek.

Káposzta Lajos

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (63 db kép)
MEGOSZTÁS