Szeptember 8-án, szombaton a „vár”, ahol a keceliek régi hagyományt éltetve a lekvárt főznek minden év szeptemberében a Csendes Ősz Idősek Otthonának a kertje volt, itt a Városi Könyvtár és Művelődési Ház munkatársai, vállalkozó kedvű besegítők közreműködésével a Fresh Fruit TÉSZ által biztosított 200 kiló kimagozott szilvát daráltak, kavartak szorgalmasan, amíg „zamatos keceli szilvalekvár” nem lett belőle. Már az utcáról érezni lehetett a mennyei édesség illatát, jobb csalogató nem is kellett az arra járóknak, akinek kedve volt, mindenki keverhetett egyet a három üstben rotyogó lekváron vagy segíthetett az üvegbe töltésnél, csomagolásnál. A hagyományos szilvalekváron kívül még háromféle különleges ízesítéssel készült a finomság, így mentás, bazsalikomos és fahéjas szilvalekvár került az üvegekbe és kóstolónak a kenyérre.

-Hirdetés-

A Szilva Rotyogtató és Szilva Bringatúra egésznapos programjába a lekvárfőzésen kívül már hagyományosan beletartozik a biciklisek túrája. A résztvevők három lehetőség közül választhatták a kedvük és erőnlétük szerint a 35, 60, és 95 km-es táv megtételét. Az út közbeni pihenőknél innivaló várta a kerekezőket, a visszaérkezőket pedig frissen sült szilvás lepény, lekváros kenyér és kedves emléklap.

A gyerekek sem unatkoztak, amíg a felnőttek a lekvárt készítették, kézműves kuckóban és népi játszóházban tölthették a napot.

A délutáni jó hangulathoz az Acoustic Umbrella együttes zenéjével járult hozzá.

A szervezők, a Városi Könyvtár és Művelődési Ház, a Fresh Fruit TÉSZ és a Csendes Ősz idősek otthona nem maguknak szánták a finomságot, hanem a minden segítő, támogató és a célba ért bringások vihettek egy-egy kis üveggel, valamint majd jeles ünnepeken a Kecelre látogató vendégek kaphatnak belőle. Így lett „tied a lekvár”.

Varga Eszter

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (75 db kép)
MEGOSZTÁS