Ha szeptember, akkor szarvasbőgés, mely a gímszarvasok párzási időszaka, augusztus végétől szeptember végéig. A szarvasbika jellegzetes hangjai a tehenei terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki az úr a háremben.

-Hirdetés-

A Duna egykori medrében kialakult 1000 hektáros területen hatalmas mocsárvilág az Őrjeg várta szeptember 8-án az érdeklődőket. A Kiskunsági Nemzeti Park által szervezett „Szarvasbőgés és csillagles” túráját nagy érdeklődés kísérte.

Közel százan várták a találkozóponton Agócs Pétert a Dél-Duna mente – Bácska természetvédelmi tájegység vezetőjét. Nem kis meglepetést okozva ezzel, hiszen az elmúlt években alig 10-20 fő látogatott el erre a programra. Nem is bízott abban, hogy ennyi emberrel sikeres lehet, de a jelenlévők kulturált viselkedésének köszönhetően, síri csendben hallgatózva, egyszer csak megszólaltak a bikák. Nem csak egy örökre szóló élménnyel gazdagodtak a túrán résztvevők, mert megismerhették a tájegység létrejöttét, növényvilágát, hanem mindezt kiegészíthették egy kis gyógynövény ismerettel is. Természetesen a nap sztárja a szarvas is beszédtéma volt.

B.M.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (33 db kép)
MEGOSZTÁS